U bent hier

Barilla - De nr. 1 van Italië

Vertrouw jij al op Barilla voor lekkere pasta? Weet dan dat heel veel Italianen dat ook doen. Barilla is een vaste waarde in de laars van Europa en ver daarbuiten, met een lange traditie en boeiende verhalen. Aankoper Wouter Roelant trok met het kookteam naar Parma en Rubbiano, om zich te laten onderdompelen in de wereld van saus en pasta. Was jij nog niet ‘Barilla’? Dan zal daar nu verandering in komen …

barilla_1
National Media File 
0

Italië in een potje

We beginnen ons bezoek waar het productieproces van de sauzen start: op het veld. De Barilla-sauzen worden gemaakt van verse Italiaanse producten. Dat geldt ook voor de basilicum, het belangrijkste ingrediënt van pesto. We worden ’s morgens vroeg ontvangen bij teler Giuseppe Bonati, die tomaten en basilicum teelt voor Barilla. Voor de tomaten zijn we te vroeg op het jaar, die zijn nog volop aan het groeien en kleuren, maar voor de basilicumoogst zijn we net op tijd.

Als we aankomen is het al een drukte van jewelste. De boeren rijden af en aan met versgeoogste basilicum en de geur is overheerlijk. Giuseppe heeft dit jaar 25 hectare basilicum gezaaid. Tijdens het seizoen wordt die vier tot vijf keer geoogst. Tussen twee knipbeurten zitten ongeveer 25 dagen, genoeg om de basilicum opnieuw te laten groeien. Na de vierde of vijfde oogst worden de stelen te houterig om te gebruiken voor de pesto. Wouter wil zijn steentje bijdragen aan deze oogst en springt mee op de tractor van Paolo. Avanti!

barilla_2
National Media File 
0
barilla_3
National Media File 
0
barilla_4
National Media File 
0

We volgen de basilicum naar de fabriek in Rubbiano. Daar wordt die binnen de drie uur verwerkt tot pesto. In 2012 werd deze sauzenfabriek geopend, de eerste in Italië. We zien er hoe ze de basilicum wassen, stomen en drogen. Jaarlijks verwerken ze zo meer dan 2.000 ton basilicum. Van juni tot september maken ze de genovesepesto. 90% van de basilicum komt uit het noorden, in de buurt van de fabriek. Enkel in het begin van het seizoen komt de basilicum uit het zuiden van Italië, omdat het seizoen daar iets vroeger begint.

Naast basilicum, gaan er ook cashewnoten en twee Italiaanse kazen in de pesto: echte grana padano en pecorino. We zien hoe de indrukwekkende kaasbollen vermalen worden en in de grote kookketels verdwijnen. Daarin pasteuriseert Barilla alles gedurende enkele minuten. Dan gaat de pesto in potten door de pasteurisatietunnel om daarna rustig af te koelen. 

               
barilla_5
National Media File 
0
barilla_6
National Media File 
0
barilla_7
National Media File 
0

Barilla maakt natuurlijk ook pastasauzen op basis van tomaat. Niet minder dan 1.000 tomatentelers in de Po-vallei leveren elk jaar zo’n 140.000 ton verse, Italiaanse tomaten aan zes tomatenverwerkers in de regio. Die maken er 32.000 ton passata van en leveren die op hun beurt aan Barilla voor de pastasaus. De passata wordt in batches van 3.000 liter gekookt, in zonnebloemolie en met ui en basilicum. Ten slotte kruiden ze af met zout en een beetje suiker.

140 jaar pasta

De volgende dag trekken we naar de pastafabriek in Pedrignano, in de buurt van Parma. Die werd in 1969 gebouwd en is nog steeds de grootste pastafabriek ter wereld. Barilla is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1877, toen Pietro Barilla een pasta- en broodwinkel begon in Parma. In 1910 opende hij zijn eerste fabriek. Rond 1950 à 1960 werd Barilla de nr.1 van de Italiaanse pasta.

barilla_8
National Media File 
0
barilla_9
National Media File 
0
barilla_10
National Media File 
0

Elke dag produceert Barilla zo’n 1.000 ton pasta. Als basis gebruiken ze de Italiaanse durumtarwe of semolina. De productie is ondertussen sterk geautomatiseerd, maar blijft wel trouw aan de originele manier van pasta maken. Het zicht van al die pastavellen en pastasoorten die door de machines rollen en te drogen hangen is in ieder geval prachtig. De goesting in een lekker bord pasta groeit met de minuut. 

Pastaperfectie

Barilla viert dit jaar zijn 140ste verjaardag met de slogan ‘Good for you, good for the planet’. Wereldwijd werken 8.000 personen voor Barilla. Momenteel staat de vierde generatie aan het hoofd van het bedrijf. In 2004 startte ze de Academia Barilla op, een internationaal project gewijd aan de ontwikkeling, bewaring en promotie van de regionale Italiaanse gastronomie. 

Vijf jaar later lanceerde Barilla het ‘Barilla Center for Food & Nutrition’, om de voedselketen te bestuderen en de kennis te delen omtrent productie, verbruik, duurzaamheid en verspilling. Het is een internationaal, multidisciplinair centrum, waarbij experts complexe kwesties bestuderen en herwerken naar simpele boodschappen en concepten. 

barilla_11
National Media File 
0
barilla_12
National Media File 
0
barilla_13
National Media File 
0

Ontdek al onze recepten op basis van pasta of probeer eens één van deze drie toppers: 

< naar de wereld van Spar