U bent hier

Magic Star, rijzende ster!

Een nieuwe appel die schittert qua smaak én textuur? Geen wonder dat de Magic Star de rijzende ster is in appelland België! Colruyt Group ontwikkelde de nieuwe soort in nauwe samenwerking met fruitveredelaars, proefpanels en telers. Aan twee voorwaarden moest hij absoluut voldoen: goed gedijen in onze Belgische bodem en geteeld worden met respect voor het milieu. Missie geslaagd!

Magic Star, rijzende ster!
National Media File 
0

Een vruchtbare samenwerking

Misschien denk je: waarom nog een nieuwe appel ontwikkelen? Het antwoord is logisch: omdat sommige lekkere appels niet bij ons geteeld worden en andere moeilijk constante kwaliteit kunnen garanderen qua smaak en textuur. We wilden dus graag een appel zonder deze nadelen. Met deze missie trokken we naar de fruitveredelaars die nieuwe soorten ontwikkelen. Op het gebied van fruitveredeling behoort Fresh Forward tot de absolute top in Noord- Europa. Zij ontwikkelden de nieuwe Magic Star-appel. Dat deden ze niet alleen. Tijdens het ontwikkelingsproces kregen ze op gerichte tijdstippen feedback van een uitgebreid proefpanel. Klanten van Colruyt Group mochten de verschillende variaties uitvoerig proeven en beoordelen op smaak en textuur. Het eindresultaat is een appel die op beide punten het beste scoorde.

De klant heeft gekozen: qua smaak en textuur is Magic Star een topper!

Geen appel zonder telers

Fruittelers Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom nemen de teelt voor hun rekening. Alle drie zijn het familiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het telen van appels en peren. Het telen van deze nieuwe soort is een goede zaak voor hen. Doordat Colruyt Group het aanbod afstemt op de vraag, krijgen ze steeds een correcte prijs voor hun appels. En ook de ‘minder mooie’ appels worden afgenomen. Die verwerkt Colruyt Group tot sap of appelmoes.

Magic Star duurzaamheid
National Media File 
0
Magic Star duurzaamheid
National Media File 
0

Streven naar duurzaamheid

De telers werken volgens de zogenaamde ‘low residue’-techniek. Die zit tussen conventionele en biologische teelt. De ene helft van het seizoen werken ze volgens de principes van de conventionele appelteelt. Dan behandelen ze de bomen om hen te vrij waren voor eventuele ziektes. De hagelnetten boven de boomgaard bieden bescherming tegen hagel – uiteraard, maar ook tegen dieren en insecten. In de tweede helft van het seizoen gelden de principes van de biologische appelteelt. Het eindresultaat is een appel die weinig of geen pesticiden bevat. Een goede stap dus richting duurzaamheid.

Kwaliteitscontrole

Samen met de ontwikkelaars werd een kwaliteitshandleiding opgesteld. Hierin staan de eisen waaraan de appel te allen tijde moet voldoen. De aankoper en kwaliteitsverantwoordelijke bij Colruyt Group controleren dagelijks het fruit. Dat doen ze dus ook nauwgezet bij de Magic Star-appel.

< naar de wereld van Spar