Witlof uit Brussegem

Witloof uit Brussegem

Tijdens de eindejaarsperiode draait het familiebedrijf van de familie Magnus-Vander Perre op volle toeren. Iedereen wil het gastronomische miniwitloof op zijn feestmenu. Wist je dat deze kleine stronkjes meer zijn dan gewoon witloof in babyformaat? Hun wortels zijn kleiner en ze worden al na twee weken geoogst. Daardoor zit er weinig water in en smaken ze intens, zacht en knapperig. Niets dan lof!

Fijnproeverswitloof

Wij wilden weten hoe de familie Magnus-Vander Perre het kleine fijnproeverswitloof voor Spar teelt. We trokken naar Brussegem, waar Johan en Karin in 1983 startten met de witloofteelt. Ze timmerden jarenlang vol passie aan hun bedrijf waarbij de kwaliteit van het product steeds centraal staat. Johan ging vanaf 2005 actief op zoek naar alternatieve producten en verpakkingen. Hij ontdekte de voordelen van het gastronomische miniwitloof en begon het in 2008 te telen. Intussen hebben Johan en Karin zich hierin gespecialiseerd. Ook hun kinderen Sam en Tine werken actief mee in het bedrijf.

Familie Magnus-Vander Perre

Fase 1: witloof op het veld

Zoon Sam leidt ons rond en vertelt het wonderlijke verhaal van zaadje tot stronk. “Het telen van miniwitloof is een arbeidsintensief, tweejarig proces”, legt hij uit. “In mei hebben we de witloofzaadjes dicht bij elkaar op de akkers in zandleemgrond gezaaid. Vanaf augustus gaat alle energie van het loof naar de wortels, ideaal als basis voor onze lekkere witloof! Eind oktober, begin november rooien we de wortels. Na reiniging en sortering gaan ze in grote kisten in een vochtige frigo, die uitdrogen voorkomt. Daar kunnen ze maximaal 13 maanden overwinteren op -1°C. En dat is nog maar het begin van het teeltproces …”

Groeiproces witlof

Fase 2: in het donker

“Benieuwd hoe er uit deze bevroren wortels mooie witloofstronkjes komen? Elke week ontdooien we een deel wortels om ze uit te zetten. Wij noemen dat ‘intafelen’. We plaatsen de wortels rechtop tegen elkaar in vierkante bakken en zetten ze in het donker. Zo kan het witloof beginnen te groeien. Dit groeiproces duurt gemiddeld maar 14 dagen. Hierdoor behoudt het miniwitloof zijn intense smaak.”

Groeiproces witlof

De k(r)op is eraf!

“Na het oogsten leggen we het witloof op een snijmes dat de krop van de wortel snijdt. De wortels worden verder gebruikt als veevoeder.  We reinigen de witloofstronkjes manueel en verpakken ze in schaaltjes. Dagelijks leveren we de superverse fijnproeverswitloof!”

Van oogsten tot verpakken van witlof

Duurzaam

De familie Magnus werkt zo duurzaam mogelijk. Ze investeerde in 800 m² zonnepanelen die evenveel elektriciteit opwekken als het jaarverbruik van zo’n 25 gezinnen. Verder werken ze met regenwateropvang, warmterecuperatie van de frigo’s en GPS-technologie op het veld.

Verpakte witlof

Witloof bij Spar

Bij Spar vind je het hele jaar door miniwitloof in de koeling van de groente- en fruitafdeling. Deze prachtige, witte stronkjes zitten per vijf verpakt.

Wist je dat ...

  • Witloof in Brussel is ontstaan? Haren, in de buurt van Brussel, heeft zelfs een Witloofstraat.
  • Er in België jaarlijks 50 miljoen kg witloof geproduceerd wordt? Dat komt overeen met 325 miljoen kropjes.
  • Witloof in het donker wordt geteeld, omdat het anders groen wordt?
  • Witloof heel gezond is? Het zit boordevol vitamine C en kalium. Kalium heeft een vochtafdrijvende werking, voor een strakke huid!
  • De stronkjes miniwitloof 8 tot 9 cm lang zijn en 30 à 50 g wegen? Gewone witloof weegt zo’n 150 g.
  • Miniwitloof gebruiksklaar is? Je kan het stomen of garen in de pan. Doordat de stronkjes klein zijn, hoef je ze trouwens niet in twee te snijden.
  • Je miniwitloof gemakkelijk lang kan bewaren?
  • Miniwitloof het hele jaar door verkrijgbaar is?
  • Topchefs gek zijn op dit fijnproeverswitlpof?