U bent hier

Prinsessenbonen

Prinsessenbonen staan in heel wat Belgische huishoudens geregeld op het menu. En terecht! Prinsessenboontjes zijn niet enkel lekker, ze zijn ook erg voedzaam.

Sperziebonen, slabonen, herenbonen … Een heleboel benamingen maar de meerderheid kent het langwerpige groene boontje onder de naam ‘prinsessenboon’. De prinsessenboon is een typische zomergroente. Van juni tot oktober geniet je bij Spar van verse boontjes.

Prinsessenboontjes behoren tot de familie van de peulgroenten. In de winkel let je er best op dat de bonen een frisgroene kleur hebben en nog stevig zijn. Eet de bonen nooit rauw, ze bevatten een giftige stof die pas door verhitting onwerkzaam wordt.

Smaak:

Prinsessenbonen hebben een zachte, herkenbare smaak. Ze gaan lekker samen met tomatensaus of met een stukje vlees. Ook in een slaatje kan je ze heerlijk verwerken!

Voedingswaarde:

Prinsessenbonen zijn rijk aan voedingsvezels, eiwitten, verschillende B-vitaminen, ijzer en foliumzuur.

Bewaren:

Spijtig genoeg kan je verse prinsessenboontjes niet lang bewaren. In een open plastiek zak blijven ze drie tot vier dagen goed. Leg ze in de groentelade van je koelkast of op een koele plek. Wil je ze invriezen? Blancheer ze twee minuten en ze kunnen de diepvries in.

Weetjes: 

De benaming ‘sperzieboon’ is een afleiding van ‘aspergieboon’. Die term is ontstaan doordat Hollanders de boontjes op dezelfde manier klaarmaakten als asperges: met gesmolten boter en nootmuskaat.

National Media File 
0

Klaarmaken

Rauw mag je prinsessenbonen niet eten. Verwijder de puntjes voor je ze kookt. Nadien kan je ze laten schrikken in koud water om de frisgroene kleur te bewaren.

Snijden & schoonmaken

  1. Spoel de boontjes.
  2. Verwijder de uiteinden.
  3. Bereid ze op een warme manier. Nadien kan je ze warm of koud opeten.