U bent hier

Seizoenstopper: bospaddenstoelen

Deze maand pronken we met verse bospaddenstoelen in onze winkeltoog. Tijd voor een klassieker als toast champignon! Of pimp je pastei met hun aardse smakenpalet. Kortom, het zijn de champions van ons novembermenu!

National Media File 
0

Gezonde rakkers

Paddenstoelen zijn rijk aan koper, vitaminen B2 en K, foliumzuur en mineralen als kalium en fosfor. En omdat ze veel eiwitten bevatten, kunnen ze perfect dienst doen als vleesvervanger.

Bewaren

Paddenstoelen bewaar je best op een koele en droge plaats. Laat ze ademen in hun oorspronkelijke verpakking met gaatjes of in een papieren zak.

"Wist je dat ... champignons voor ongeveer 95% uit water bestaan? Toch hebben ze heel wat voedingswaarde!"
spar portobello
National Media File 
0

Portobello

De champignon der champignons! Portobello is een grote variant van de kastanjechampignon. Deze schimmel heeft een grote, lichtbeige tot kastanjebruine hoed (7 tot 15 cm) en een kleine steel. De sporen aan de onderkant van de hoed zijn bruingekleurd en goed zichtbaar. Het vruchtvlees is wit en stevig. Vanwege zijn grootte is de portobello erg geschikt om op te vullen met bijvoorbeeld een kruidenkaasje.

spar shiitake
National Media File 
0

Shiitake

Komt van nature voor in China en Japan, waar de paddenstoel sinds eeuwen wordt gekweekt en gewaardeerd om zijn geneeskrachtige werking. Shiitake roeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. Deze soort is zeer eiwitrijk en bevat vitamine B en C. Lekker in: wokgerechten, salades, soep of omelet. Duikt vaak op in de Aziatische keuken.

spar zwammen
National Media File 
0

Zwammen

Een smaakvolle mix van 3 boschampignons: de gele en grijze cantharel, de gele dooierzwam of girolles en gele stekelzwam. De gele en grijze cantharel hebben een lichte peperachtige smaak. De gele behoren ook tot de cantharelachtige en hebben eveneens een pittige geur en zijn erg smaakvol. De gele stekelzwam wordt o.w.v. zijn vorm ook wel schapenpootje of ‘pied de mouton’ genoemd.

National Media File 
0

De 5 valkuilen van paddenstoelen


1. Water
Paddenstoelen slorpen gemakkelijk vocht op. Spoel ze bij het schoonmaken dus niet af met water, maar gebruik een speciaal borsteltje of keukenpapier om het zand te verwijderen.

2. Te kleine pan
Paddenstoelen hebben ruimte nodig om te bakken. Zo kan het vrijgekomen vocht verdampen.

3. Lauwe pan
Stoof je paddenstoelen in een hete pan. Gebruik er eentje met dikke bodem, die houdt de warmte beter vast.

 


4. Zout
Zout onttrekt vocht. Bak de paddenstoelen daarom eerst goudbruin. Wanneer je dan zout toevoegt, zal er minder vocht vrijkomen.

5. Roeren
Beheers je drang om te roeren. Geef je paddenstoelen voldoende tijd om te karamelliseren. Pas wanneer ze een goudbruin randje hebben, mag je roeren.

recept toast champignon
National Media File 
0

Toast champignon met bospaddenstoelen

recept pastei van fazant
National Media File 
0

Pastei van fazant en bospaddenstoelen
met salade en vinaigrette

recept tagliatelle met bospaddenstoelen
National Media File 
0

Tagliatelle met bospaddenstoelen en room

< naar de wereld van Spar