U bent hier

Witte kool

Kool is cool. Witte kool is allesbehalve een saaie wintergroente. Deze witte weldoener tover je om tot choucroute of een andere voedzame zaligheid.

Witte kool kan je heel het jaar door scoren bij Spar, maar van december tot maart is ze op haar best. Bij aankoop horen de buitenbladeren stevig en glanzend te zijn. De stronk mag al wat verkleuring vertonen.

De groente behoort tot de familie van de sluitkolen, net zoals rode kool en savooikool bijvoorbeeld. Ondanks de naam is witte kool eerder lichtgroen dan wit van kleur.

Smaak:

Witte kool heeft een typische koolsmaak. Daardoor leent ze zich perfect tot winterse bereidingen zoals stamppot. Rauw is de kool lekker fris en knapperig.

Voedingswaarde:

Dankzij witte kool krijg je een heleboel vezels en vitaminen binnen. De groente is een bron van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium.

Bewaren:

Op een koele, donkere plek blijft een witte kool lang goed. Wil je de kool invriezen? Dat kan nadat je ze versnippert en blancheert.

Weetjes: 

Wil je nare geurtjes bij het koken vermijden? Kook de kool dan niet langer dan nodig, tien minuten is meestal voldoende.

National Media File 
0

Klaarmaken

Je kan witte kool koken of roerbakken, maar ook evengoed rauw eten. Ze doet het ook goed in Aziatische gerechten. Verder is witte kool is de basis voor zuurkool, erg lekker bij een hamburger of hotdog.

Snijden & schoonmaken

  1. Verwijder de buitenste bladeren.
  2. Snij de kool in vier en haal de stronk eruit.
  3. Spoel de parten en snij zoals je wil.