U bent hier

Tips voor de perfecte kaasschotel

Wil je graag je eigen kaasschotel samenstellen maar weet je niet hoe je eraan kan beginnen? Wij geven je alvast onze beste tips om je schotel gevarieerd te maken. Lees snel welke kazen je kan serveren, hoeveel kaas je moet voorzien, hoe je kaas moet bewaren en wat je erbij kan serveren. Smakelijk!

Welke kazen serveren?

Een goede kaasplank samenstellen is niet eenvoudig. Het juiste evenwicht vinden tussen de verschillende soorten kazen en een mooie combinatie maken van klassiekers met enkele speciale kazen is vaak moeilijker dan je denkt. Om een lekkere kaasschotel samen te stellen, varieer je best met de smaak van de kazen. Door enkele kazen per kaassoort te kiezen, zit je alvast goed. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met enkele voorbeelden per kaassoort.

National Media File 
0

Zachte kazen: Wijnendale, Brugge Blomme, Brie, Camembert, ...

Halfharde kazen: Spar Abdijkaas, Passendale, Chimay, Poperingse Hommelkaas, ...

Harde kazen Brugge Goud, ManchegoComté, Flandrien, ...

Hoeveel kaas voorzien?

Een kaasplank is altijd een heerlijk idee, zowel als hoofdgerecht als dessert. Het is soms wel moeilijk om in te schatten hoeveel kaas je moet voorzien per persoon. Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.

Wat serveer ik erbij?

Om je kaasschotel helemaal geslaagd te maken, kan je de kazen vergezellen met allerlei lekkernijen. Brood en noten zorgen voor een mooie harmonie van smaken. Ook gedroogd fruit zoals rozijnen, gedroogde vijgen en gedroogde abrikozen zijn een echte voltreffer. Vers fruit zorgt dan weer voor wat zoetheid in de kaasschotel. Werk de kaasschotel helemaal af met iets smeerbaar zoals confituur, olie, honing of (pittige) mosterd.

Hoe kaas bewaren?

Meestal bewaren we ons eten in vershoudfolie om het lang goed te houden. Maar kaas is op dit vlak een uitzondering en bederft net sneller in vershoudfolie. Dit komt doordat vershoudfolie het vocht bijhoudt. Wij raden aan om kazen in bakpapier te wikkelen en vervolgens op een koele plaats zoals de koelkast te bewaren.

National Media File 
0

Hoe kaas presenteren?

De smaak van kaas komt het meest tot zijn recht als de kaas op kamertemperatuur is. Haal de kaas dus 30 minuten op voorhand uit de koelkast. Om de kaas mooi te presenteren kan je gebruik maken van een (houten) plank. Schik de kazen willekeurig of per kaassoort (van zacht naar pittig). Snij de kazen alvorens ze op de plank te leggen. Je kan de kaas in spiesjes, blokjes of sneetjes serveren. Voorzie een kaasmes of kaasrasp en eventueel kaartjes met de naam van de kaas erop.

Wat drink ik daarbij?

Kaas en wijn gaan heel goed samen, maar ook bier is heel lekker is bij kaas. Ontdek onze bruisende combinaties.

Wat met de restjes?

Het zou zonde zijn om de restjes te moeten weggooien, terwijl je ze ook kan verwerken in overheerlijke recepten. Bij Spar hebben we meer dan 300 recepten met kaas. Laat je inspireren door onze recepten en ga aan de slag met de restjes. Veel kook-plezier!

Alle recepten met kaas

< naar de wereld van Spar