U bent hier

Maak een wereldreis met je bubbel

De meeste mensen tekenen dit jaar voor een staycation. Als je niet naar het buitenland kan dan brengen we de vakantiebestemming gewoon naar huis. Onder dat moto vind je hier verschillende recepten om te genieten van culinaire uitstapjes naar de verschillende werelddelen. 

Knalroze soep uit Polen

“Kolen en paddenstoelen staan centraal in de Poolse keuken. Ons meest bekende gerecht is dan ook ‘bigos’: een hartige stoofpot van zuurkool, witte kool, paddenstoelen en vlees. Ook deze rode bietensoep ‘chłodnik’ staat in heel Polen op het menu. Het is een verfrissende soep die vooral in de zomer lekker smaakt. Onze eetgewoontes verschillen niet zo veel van de Belgische. Alleen lunchen we pas iets na 15 uur, bij het einde van de werkdag.”

Simpele bonensoep uit Mexico

“In tegenstelling tot de Belgische cultuur, draait de Mexicaanse echt rond eten. Avocado, koriander, chocolade, bonen en maïsmeel zijn onze vijf hoofdingrediënten. Tacos zijn natuurlijk ons bekendste gerecht. Maar ook deze Sopa de frijol is een echte klassieker.”

Dumplings uit Tibet

“Iedereen moet zeker eens op vakantie naar Tibet om de schoonheid van de natuur te zien, onze lekkere gerechten zoals dumplings te proeven en iets bij te leren van onze cultuur.”

Buikspek uit de Filipijnen

“Varkensvlees, kip, sojasaus en azijn zijn niet weg te denken uit de Filipijnse keuken. Met die ingrediënten maken we ons meest populaire gerecht: adobo. Je vindt het overal. Het gerecht is heel flexibel: je kan het maken met varkensvlees of kippenbouten, en dan kan je nog kiezen of je het eerder zout of zoet wil. Elke regio heeft zijn eigen versie. Sterker nog, zelfs binnen elke familie lopen de voorkeuren uit elkaar!”

Vermicelli uit Marokko

“Couscous en de maaltijdsoep harira zijn de bekendste Marokkaanse gerechten. Kruiden spelen altijd een sleutelrol, zoals koriander, gember, kaneel, kurkuma en saffraan. Deze vijf kruiden komen allemaal voor in ‘medfouna’, een vermicelligerecht.”

Kokosrotsjes uit Trinidad & Tobago

“Eten en familie spelen een erg belangrijke rol in onze cultuur. Deze kokosrotsjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Een frisse, verse ijsthee biedt het ideale tegenwicht voor de hete rotsjes, vers uit de oven. ”

Bonbons uit Brazilië

Brigadeiro zijn in heel Brazilië gekend en ze komen steevast op tafel op elk verjaardagsfeest. Ideaal met een koffietje bij! De Braziliaanse keuken telt ook lekkere hartige gerechten. Rijst, bonen, rundvlees en cassave (= maniok) staan heel vaak op het menu.”

< naar de wereld van Spar