U bent hier

Tips voor heerlijke pannenkoeken

Zondag 2 februari is het Maria-Lichtmis. Dat vieren we, traditiegetrouw, met pannenkoeken. Want zoals het gezegde luidt: ‘er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm’. Pannenkoeken zijn heerlijk voor bij het ontbijt en vallen ook als lunch of avondeten in de smaak. Maar waarom mislukt die eerste pannenkoek (bijna) altijd? Wanneer draai je de pannenkoek best om en hoe maak je luchtig pannenkoeken? Duik de keuken in met onze tips om zelf pannenkoeken te maken en ontdek onze originele recepten.

Zo maak je het beslag

Begin met het afwegen van de bloem, suiker en zout en doe deze ingrediënten in een mengkom. Heb je soms last van klontjes in je beslag? Dat los je makkelijk op door de bloem eerst te zeven. Maak daarna een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Schenk een deeltje van de melk erin en klop het beslag vanuit het midden met een garde. Voeg de rest van de melk er geleidelijk aan bij en blijf ondertussen het beslag verder opkloppen. Je kan het beslag ook makkelijk in de blender klaarmaken, zo hoef je niet zelf met de hand te kloppen. 

Blijft je pannenkoek soms aan de pan kleven? Voeg dan een scheutje olie toe aan het beslag. Kies voor olie met een vrij neutrale smaak zoals zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie of plantaardige olie. 

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap onze pannenkoeken bakt of lees hier het recept na.

 

Zo maak je luchtige pannenkoeken

Het geheim achter een luchtige pannenkoek zit hem in het beslag. Vervang een deeltje van de melk door bruiswater of bier. Een andere tip waar je gegarandeerd luchtige pannenkoeken van krijgt is opgeklopt eiwit. Maak eerst je pannenkoekenbeslag zoals hierboven beschreven staat maar in plaats van de volledige eieren toe te voegen, voeg je eerst de eidooiers toe. Klop daarna het eiwit op en spatel het voorzichtig door het deeg. 

Zo vet je de pan goed in

Vet jij de pan in door een scheut olie of een klontje boter rechtstreeks in de pan te doen? Dan bestaat de kans dat je pan niet overal goed ingevet is en dat de pannenkoeken blijven kleven. Dit kan je makkelijk oplossen door de pan in te vetten met behulp van een kwastje of keukenpapier. Doe een beetje boter of olie op je kwast/keukenpapier en wrijf er de pan egaal mee in. Heb je geen kwastje in huis, gebruik dan een aardappel. Snij de aardappel in twee, prik op een vork, dop hem in de boter of olie en smeer er de pan mee in. Je zal merken dat het omdraaien van de pannenkoeken eens zo vlot zal gaan. 

Tips voor heerlijke pannenkoeken
National Media File 
0

Zo mislukt je eerste pannenkoek niet

De eerste pannenkoek mislukt (bijna) altijd! Wil je dit voorkomen? Dan heb je net iets meer geduld nodig. Bij het bakken van de eerste pannenkoek heeft de pan vaak nog niet de juiste temperatuur. Daardoor zal de pannenkoek blijven vastkleven. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en egaal is ingevet, dan zal je merken dat je de eerste pannenkoek veel vlotter kan omdraaien. 

Draai de pannenkoeken op het juiste moment om

Op welk moment draai je de pannenkoeken het best om? Dat kan je makkelijk zien aan de pannenkoek zelf. Wanneer er kleine belletjes op de bovenkant van de pannenkoek komen, het beslag begint op te drogen en de randjes iets harder beginnen te worden, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Ben je niet zeker dat de onderkant genoeg gebakken is? Dan kan je even spieken met de hulp van een spatel. 

Aan de slag

Heb je al zin gekregen in hemels lekkere en vooral zelfgebakken pannenkoeken? Laat je inspireren door onze recepten, zowel voor liefhebbers van zoet als van hartig.

< naar de wereld van Spar