U bent hier

De whisky van The Famous Grouse: een Schot in de roos

“Wie kwaliteit levert, zal vanzelf roem vinden.” Zo luidt de filosofie van whiskymerk The Famous Grouse al sinds de oprichting in 1896. Van profetische woorden gesproken: anno 2018 is The Famous Grouse effectief de populairste whisky van Schotland. Aankoopster Lenny Opdebeeck neemt ons mee naar het land van de kilt om een kijkje te nemen achter de schermen bij de distilleerderij van deze heerlijke Scotch.

National Media File 
0
National Media File 
0

The Famous Grouse

 

“The Famous Grouse wordt gemaakt in Glenturret, de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland. En een met een woelig verleden, zo blijkt. Door haar afgelegen ligging – we zitten diep in de vallei, aan de oevers van de Turretrivier – is de distilleerderij regelmatig gebruikt voor illegale stookpraktijken. Dat veranderde toen Matthew Gloag in 1896 Glenturret uitkoos als stokerij voor zijn Famous Grouse, toen nog simpelweg Grouse.”

"The Famous Grouse kent een productie van 43 miljoen flessen per jaar!"
National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

“Gloag legde de lat meteen hoog. Hij wilde whisky maken die bedoeld was voor de vele edellieden die in de omgeving kwamen jagen en vissen. Daarvoor moest hij natuurlijk met een topproduct voor de dag komen. Zijn visie was simpel: de beste blended whisky van Schotland maken. Door een team samen te stellen met de perfecte combinatie van vaardigheden en expertise is hem dat ook gelukt. Tegenwoordig kent The Famous Grouse een productie van 43 miljoen flessen per jaar. Het adjectief ‘Famous’ is dus niet voor niets toegevoegd.”

National Media File 
0
"Whisky moet minstens drie jaar rijpen."
National Media File 
0

Nog even geduld

“The Famous Grouse wordt vervaardigd uit gerst, groene mout en maïs. Dat laatste zorgt voor een kenmerkende, boterachtige, zachte noot. Voor de groene mout stellen de makers een zorgvuldige selectie samen met enkel de meest hoogwaardige mouten. Een ander belangrijk ingrediënt is water. En niet zomaar het eerste het beste. Ze werken hier enkel met zuiver water uit Loch Turret, een meer op 6,5 km van de distilleerderij.”

“De manier waarop je whisky distilleert, speelt een rol in de smaak. De distilleertoestellen van Glenturret hebben een unieke vorm, die voor nuance zorgt in de blend. Het belangrijkste deel van de uiteindelijke smaak vormt zich echter pas na de distillatie. De whisky rijpt in drie verschillende soorten eikenhouten vaten, met elk een eigen smaakprofiel: Spaanse en Amerikaanse exsherryvaten en Amerikaanse ex-bourbonvaten. Pas ten vroegste na drie jaar mag de whisky uit de vaten. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan dat ook langer duren. Whisky is een drank voor geduldige mensen!”

 
National Media File 
0

Karakterschets van The Famous Grouse

Een Famous Grouse herken je aan volgende eigenschappen:

• heldere, gouden kleur

• milde, licht turfachtige geur

• zachte, ronde smaak met een herkenbaar moutig karakter

• zachte afdronk

< naar de wereld van Spar