U bent hier

Van korrel tot borrel Filliers

De voorbije eeuwen was jenever immens populair in onze contreien. Recent is ons geliefde druppeltje wat weggedrumd, onder andere door de gin, die de Britten trouwens ‘uitvonden’ nadat ze onze jenever hadden geproefd. Maar de revival is ingezet! En terecht: jenever is een natuurlijk, artisanaal topproduct, zeker als hij van Filliers komt. Wij trokken naar hun distilleerderij in Bachte-Marie-Leerne nabij Deinze, voor een borrel geschiedenis.

Geschiedenis Filliers 1880
National Media File 
0

1880

Karel Lodewijk Filliers installeert een stoommachine op zijn landbouwstokerij. Daarmee legt hij de grondvesten voor een meer professionele stokerij. Het was niet ongebruikelijk dat landbouwers van hun graanoverschotten jenever stookten. Rond 1900 waren er in de lage landen meer dan 1.000 stokerijen.

Geschiedenis Filliers 1980
National Media File 
0

1980

Filliers brengt fruitjenevers op de markt. Die maken ze op basis van moutwijn en verse sappen. Iets later volgen de creamjenevers. Chocolade, vanille, kokosen banaanjenever mogen de spits afbijten.

Geschiedenis Filliers 2006
National Media File 
0

2006

De stokerijsite wordt volledig vernieuwd. De meest geavanceerde productietechnieken gaan hand in hand met ambachtelijk vakmanschap.

Geschiedenis Filliers 2012
National Media File 
0

2012

Onder leiding van meesterstoker Pedro Saez Del Burgo brengt Filliers een gin uit: Filliers Dry Gin 28. Maar liefst 28 verschillende specerijen, waaronder korianderzaad, gentiaanen angelicawortel, gember en kardemom, geven deze nietdoordeweekse gin zijn authentiek karakter.

Filliers malen en ‘maischen’
National Media File 
0

Wanneer je graan omzet naar graansuikers en vervolgens laat gisten, kan je bier brouwen of alcohol stoken. Bij jenever gebeurt het laatste. Stichter Karel Lodewijk perfectioneerde zijn jeneverrecept tot er graanjenever van de hoogste kwaliteit uit zijn ketels druppelde. Tot op vandaag blijft Filliers trouw aan zijn recept. Het is een goed bewaard familiegeheim, dat ook wij niet konden ontfutselen. Maar hoe het stoken in zijn werk gaat, mochten we in geuren en kleuren ontdekken.

Malen en ‘maischen’

Alles begint bij goede grondstoffen. Filliers kiest voor mout en rogge van de beste leveranciers. Zo krijgen de verschillende jenevers hun kenmerkende aroma. In de maalderij malen ze de granen fijn. Die worden samen met gerstmout ‘gemaischd’ of gemengd met warm water en omgezet in maltosesuiker. Door gist toe te voegen aan de maltosesuiker krijg je alcohol en koolzuurgas. Dat is je tussenproduct.

Het familierecept voor jenever gaat al generaties mee.
Distilleren Filliers
National Media File 
0
Distilleren Filliers
National Media File 
0
Distilleren Filliers
National Media File 
0

Distilleren

Distilleren is het vakgebied van de meester-stokers. Het grondprincipe steunt op het verschil in kookpunt tussen alcohol en water. Door het tussenproduct, dat je verkrijgt na malen en ‘maischen’, in een distilleerkolom te distilleren krijg je een eerste afscheiding van alcohol. Er volgt een tweede distillatie in een koperen alambiek of ketel. De moeilijkheid bestaat erin het ‘hart’ of de goede alcohol te scheiden van de voor- of naloop. Het is een delicate evenwichtsoefening waarbij de meester-stoker al zijn kennis, ervaring en passie voor het vak moet aanwenden.

Bij Filliers distilleren ze, als een van de weinigen, hun eigen moutwijn, het basisingrediënt voor zowat alle jenevers. De meester-stokers werken de moutwijn met verschillende, specifieke distillaten af tot hun diverse kwaliteitsjenevers. Het hele proces van het malen tot het bottelen gebeurt bij Filliers zelf. En ze hebben nog een troef die niemand anders ter wereld heeft: ‘barrel aged genever’. Dat is genever die ze in eiken vaten stockeren en laten rijpen.

< naar de wereld van Spar