U bent hier

Stoom afblazen

Stomen heeft niets dan voordelen. De vitaminen gaan niet verloren en de ingrediënten behouden perfect hun smaak. Dat zijn al twee argumenten om stevig door te stomen, maar we geven je er nog vijf meer. En de excuses om er toch niet aan te beginnen, die nemen we weg met handige tips en haalbare gerechten. Stomen maar!

Stomen? 7 voordelen!

1. Smaak, kleur en vitaminen blijven optimaal behouden.

Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen gemakkelijk op in warm water. Hierdoor gaat een groot deel van de vitaminen verloren. Tijdens het stomen komen de ingrediënten niet rechtstreeks in contact met warm water. De voedingsstoffen blijven er dus gewoon in zitten.

2. Dankzij de stoom drogen groenten, vis en vlees minder snel uit.

Tijdens het stomen in een pot of oven krijgen de ingrediënten een constante ‘flow’ van warme, vochtige lucht over zich. De kans op uitdrogen is dus onbestaande. Groenten, vlees en vis blijven steeds lekker sappig en zacht. Tenzij er natuurlijk niet voldoende water om te stomen is.

3. Vis die niet uit elkaar valt? Stomen maar!

Vis heeft een laag bindweefselgehalte en is dus vrij fragiel. Dat merk je al snel wanneer je de vis bakt. Door vis te stomen, behoudt die zijn vaste structuur. Dat komt doordat de viseiwitten niet afgebroken worden bij een temperatuur onder 100 graden. Ook groenten blijven knapperiger als je ze stoomt.

4. Aanbranden? Kan niet!

Door het vocht kunnen ingrediënten niet aanbranden. Bovendien is stomen helemaal niet moeilijk. Enkel een stoomoven of elektrische stomer vraagt wat meer vaardigheid. Maar de bijgeleverde gebruiksaanwijzing helpt je gegarandeerd op weg. Een gouden regel: zorg dat je tijdens het stomen nooit zonder vocht komt te zitten.

5. Stomen kan je gerecht een extra smaakdimensie geven.

Meestal stoom je met water. Maar je kan het water ook op smaak brengen met verse kruiden, schijfjes citroen of enkele tenen look. Of waarom niet stomen met wijn of een zelfgemaakte groentebouillon? De smaakmakers geven tijdens het stomen een subtiel extraatje af.

6. Bij stomen heb je minder water nodig dan bij koken.

Om groenten te koken, moet je genoeg water gebruiken. Ze moeten zeker volledig onder staan. Tijdens het stomen mag je ook niet zonder vocht komen te zitten, maar de totale hoeveelheid water die je nodig hebt, is beduidend lager. Dat komt doordat de warmteoverdracht veel efficiënter gebeurt.

7. Vet? Niet nodig!

Door het constante vocht kunnen de ingrediënten niet aan je stoommandje of -inzet blijven plakken. Boter of olie heb je dus helemaal niet nodig. Dat zijn weer wat calorieën bespaard. Eerlijkheidsgetrouw moeten we toegeven dat dit ook opgaat voor koken.

National Media File 
0

5 stoomtechnieken

Stalen stoommandje
National Media File 
0

1. Stalen stoommandje

Een inklapbaar stoommandje in roestvrij staal is heel gebruiksvriendelijk. Het past in elke pot, is niet prijzig, kan nadien gewoon in de vaatwasmachine en neemt weinig plek in. Ook hier niets dan voordelen dus!

StoomtipStomen doe je altijd met een deksel op de pot! Zo kan de stoom niet ontsnappen.
Snelkookpan
National Media File 
0

2. Snelkookpan

Dankzij de verhoogde druk kan je met een snelkookpan, of hogedrukpan, sneller gerechten bereiden. Je bespaart maar liefst een derde van de klassieke kooktijd. Ook verkrijgbaar met een handige stoominzet!

Stoommandje bamboe
National Media File 
0

3. Stoommandje in bamboe

Stoommandjes zijn onontbeerlijk in de Aziatische keuken. Denk maar aan heerlijke dim sum of gestoomde vis. Schenk een laagje water in de kookpot en breng aan de kook. Zet het stoommandje met deksel erop en stomen maar! Voor extra smaak kan je ook bouillon over de ingrediënten gieten.

StoomtipJe kan een heuse toren in bamboe bouwen. In elk mandje leg je dan een ander ingrediënt.
Stoomkoker
National Media File 
0

4. Stoomkoker

Hét grote voordeel van een elektrische stoomkoker zijn de verschillende lagen. Zo kan je een volledig gerecht klaarmaken in één stoomkoker. Wat het langste moet stomen, leg je onderaan. Bouw van daaruit verder op.

StoomtipOm je ingrediënten gelijkmatig te laten garen, laat je er best een beetje ruimte tussen.
Stoomoven
National Media File 
0

5. Stoomoven

Ben je helemaal gewonnen voor het stoomkoken? Dan kan je investeren in een stoomoven. Je hebt een ‘Solo’- of gecombineerde stoomoven. Die eerste werkt volledig met stoom. Bij een gecombineerde stoomoven kan je, zoals bij een gewone oven, ook nog bakken in hetelucht.

< naar de wereld van Spar