U bent hier

Bon Fond: Belgisch & biologisch

Elke saus start met een goede basis: de fond. Sinds enkele maanden kan je bij Spar de biologische fonds van Bon Fond terugvinden. Bezieler Pieter Van den Berghe neemt ons mee doorheen het artisanale productieproces van zijn fonds. Een ding is zeker: ook zonder smaakversterkers krijg je een fond boordevol smaak!

Van idee tot fond
National Media File 
0
Van idee tot fond
National Media File 
0
Van idee tot fond
National Media File 
0

Van idee tot fond

Pieter: “De microbe om iets in de voedingsindustrie te doen, kreeg ik ongetwijfeld mee van mijn ouders en grootouders. Ik koos ervoor om eerst industriële en vervolgens bio-ingenieurswetenschappen te studeren. Daarna werkte ik enkele jaren in de voedingsindustrie en baatte ik een foodtruck uit. In 2012 richtte ik Belfond op. Het idee om fonds te maken, kwam eigenlijk van m n vrouw. Zij kan hele goede sauzen maken, en vond het niet zo gemakkelijk een echte goede fond te vinden. Nu is dat geen probleem meer (lacht)! Sinds 2016 heb ik het aanbod uitgebreid met biologische fonds, onder de naam Bon Fond.”

Pure ambacht
National Media File 
0

Pure ambacht

Pieter: “Hoewel een fond eigenlijk gemaakt wordt van slachtafval, zijn we toch kieskeurig wat de ingrediënten betreft. We werken altijd met eerlijke producten. Aanvankelijk deed ik alles zelf en verkocht ik mijn ambachtelijke fonds aan chef-koks, delicatessenwinkels, slager en en traiteurs. Nu is de productie uitgebreid en heb ik een medewerker onder de arm genomen. Het productieproces blijft wel hetzelfde.”

“De basis voor een goede fond zijn topingrediënten. Die koken we lekker lang!”Pieter

“Alles start met het roosteren van de beenderen en karkassen in de oven. Dat duurt ongeveer een uur. Voor een bruine fond voegen we tomatenconcentraat toe, dat geeft extra smaak. Nadien verdwijnt alles, samen met groenten en kruiden, in een grote kookketel. We brengen het geheel aan de kook en laten het een nacht opstaan. Zo geven de beenderen, groenten en kruiden hun smaak af. De beenderen bevatten veel mineralen en collageen. Door ze lang te laten trekken, komt er gelatine vrij. Zo krijgt je saus een goed ‘mondgevoel’.”

Bon Fond
National Media File 
0
Bon Fond
National Media File 
0
Bon Fond
National Media File 
0

“De volgende ochtend passeren we de fond door een zeef. Daarna vullen we potjes van 240 ml. Die steriliseren we en laten we afkoelen. Eenmaal de bestellingen komen, krijgen de potjes hun etiket. Vervolgens vertrekken ze naar het distributiecentrum van Spar en de verschillende Spar winkels.”

Bon Fond vind je bij Spar in zes varianten:

Assortiment Bon Fond
National Media File 
0
Blanke kalfsfond, blanke gevogeltefond, visfumet, lamsfond, bruine rundsfond en groentefond (240 ml)
< naar de wereld van Spar