U bent hier

Wie zoet is krijgt lekkers …

Het is nog even wachten op die lieve, goede Sint. Gelukkig kan je het hele jaar door marsepein snoepen. KOOK trok naar Ranson in Kortrijk, waar de staafjes ‘wit goud’ van Boni Selection vers gemaakt worden van lekkere amandelen. Wij hopen alvast op zes december wat marsepein in onze schoen te vinden!

De amandelen wordt nagekeken
National Media File 
0
De amandelen wordt nagekeken
National Media File 
0
de amandelen gaan door de vermaler
National Media File 
0

50% amandelen, 100% genieten

 

Bij Ranson maken ze marsepein voor Boni Selection. Charlotte Ranson en kwaliteitsverantwoordelijke Anke Huysentruyt leiden ons rond in de productiehallen. Anke: “We krijgen grote zakken geblancheerde amandelen, van wel 1.000 kg, toegeleverd uit Amerika of Spanje. Dat is nodig, want onze Boni Selection marsepein bestaat voor 50% uit amandelen. Die testen we eerst op zicht, geur en smaak. We kijken of er geen restjes bolster meer tussenzitten, of er geen sporen zijn van insecten of schimmel en of het vochtgehalte in orde is. De goede amandelen bewaren we koel.”

"Het juiste vochtgehalte van de amandelen is belangrijk voor de smeuïgheid van de marsepein."Anke
marsepeinbrei
National Media File 
0
marsepeinbrei
National Media File 
0
verse marsepeinbuches
National Media File 
0

“Om het perfecte vochtgehalte te bekomen, weken we de amandelen kort. Dan vermalen we ze, zo krijgt de pasta de juiste textuur. We mengen er nog bloemsuiker en glucose onder en pasteuriseren het geheel. Dat doen we door de mengeling kort te verhitten. Daarna koelen we de marsepein snel af in onze CO2- koelmachine. Dat koelen met CO2 is vrij nieuw en – belangrijk – milieuvriendelijk. De temperatuur van de mengeling zakt naar zo’n 28 à 30 graden.”

marsepeinbolletjes
National Media File 
0
marsepeinbolletjes
National Media File 
0
BONI fruitmandjes van marsepein
National Media File 
0

In bûche- en fruitvorm

 

Anke: “We vormen de marsepein in bûches van 250 g. Die gaan de koeling in om uit te harden. Eenmaal uitgehard, krijgen ze hun verpakking en etiket en vertrekken ze naar het Spar distributiecentrum. Naast de staven, maken we ook marsepeinen figuurtjes in de vorm van fruit. We snijden hiervoor grote stukken marsepein in repen en maken er bolletjes van. Daar duwen we een stempel in, zodat ze de vorm van fruit krijgen. Elke soort ‘fruit’ krijgt z’n eigen kleur. In één verpakking zitten er zes verschillende soorten.”

"Marsepein bewaren? Bewaar marsepein liefst verpakt in plasticfolie op een koele, donkere plaats. Als de marsepein uitgedroogd is, eet je hem beter niet meer op."
< naar de wereld van Spar