Blauwe bes

Blauwe bes

De blauwe bes begon enkele jaren geleden aan haar opmars. Niet groter dan een knikker, zorgde deze bes voor een ware schokgolf. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit je yoghurt of granola!

  • Van juni tot oktober geniet je van Belgische blauwe bessen. Je vindt ze bij Spar in bakjes van 250 g of in emmertjes van 500 g. 
  • Behandel de bessen voorzichtig, want ze zijn kwetsbaar. 
  • Desalniettemin staan ze bekend als power food. Blauwe bessen zijn namelijk echte vitaminebommetjes.
Smaak.png

Smaak van blauwe bessen

De blauwe bes heeft een zoete smaak. Afhankelijk van het ras kan de bes iets zuurder smaken.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van blauwe bessen

Vergeleken met andere fruitsoorten hebben blauwe bessen een hoog gehalte aan antioxidanten. Ook bevatten ze heel veel vitamine C, A en B, mineralen en spoorelementen.

Bewaren.png

Blauwe bessen bewaren

Wil je blauwe bessen lang goed houden, hou ze dan zo droog mogelijk en bewaar ze in de koelkast. Spot je een beschimmelde bes? Haal ze weg van de rest. Zo steekt ze de andere bessen niet aan. Zit je met overrijpe bessen? Dan kan je ze invriezen: laat ze bevriezen op een bord en steek ze daarna in een zakje of dosje. Anders gaan ze aan elkaar kleven.

Weetjes.png

Weetjes over blauwe bessen

De blauwe bes lijkt sterk op de bosbes. Toch zijn er verschillen: bosbessen groeien in het bos aan lage struiken en zijn vanbinnen donkerblauw. Blauwe bessen groeien aan hoge struiken (tot wel tweeënhalve meter) en zijn wit vanbinnen.

Blauwe bessen klaarmaken

Blauwe bessen smaken heerlijk uit het vuistje. Je kan ze ook verwerken in yoghurt of in een cheesecake. Of wat dacht je van iets hartigs, een salade bijvoorbeeld?

  1. Spoel de bessen.
  2. Eet ze uit de hand of verwerk ze in een gerecht.
Blauwe bessen klaarmaken Blauwe bessen klaarmaken