Champignon

Champignon

De champignon is een buitenbeentje. Je vindt ze tussen de groenten, maar eigenlijk zijn champignons een schimmel – een gezonde weliswaar. De bekendste soort is de witte versie. Die lijkt sterk op zijn broertje, de bruine kastanjechampignon. In de herfst pronken we met verse bospaddenstoelen in onze winkeltoog.

Witte en bruine champignons

  • Witte champignons en bruine kastanjechampignons zijn heel het jaar door te verkrijgen. Ze bestaan uit een steeltje en een ronde, vlezige hoed. 
  • Let er bij aankoop op dat de champignons geen vlekjes hebben en vrij zijn van een vreemde geur of smaak.
  • Witte champignons worden ook Parijse champignons genoemd. 
  • Buiten hun kleur verschillen witte en kastanjechampignons lichtjes van smaak en van hoeveelheid vocht. De kastanjechampignon bevat minder vocht.
Smaak.png

Smaak van champignons

Champignons hebben de umamismaak. Deze smaak is moeilijk te omschrijven. Letterlijk vertaald uit het Japans wil dit zeggen ‘smaak van heerlijkheid’. Dat belooft! De smaak van witte paddenstoelen is redelijk neutraal. Die van kastanjechampignons is iets voller en nootachtig. 

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van champignons

Champignons bestaan voor ongeveer 95% uit water. Dat betekent niet dat ze weinig voedingswaarde hebben. Ze zijn rijk aan koper en een goede bron van de mineralen kalium en fosfor en de vitaminen B2, K, foliumzuur en niacine.

Bewaren.png

Champignons bewaren

Champignons bewaar je best op een koele en droge plaats. Laat ze ademen in hun oorspronkelijke verpakking met gaatjes of in een papieren zak. Doordat kastanjechampignons iets minder vocht bevatten, zijn ze iets beter houdbaar.

Leg champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui, ze nemen makkelijk geurtjes over. Champignons zullen sneller verouderen in de buurt van fruit of citrusvruchten. Je kan ze invriezen als je ze eerst even blancheert of sauteert.

Weetjes.png

Weetjes over champignons

Champignons staan bekend als goede vleesvervangers. Toch bevatten ze onvoldoende eiwit, B12 en ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Combineer ze daarom bijvoorbeeld met pinda’s.

Champignons klaarmaken

Champignons kan je stoven, koken, frituren en zelfs vullen.

Champignons snijden & schoonmaken

  1. Borstel of wrijf de champignons schoon. Kort afspoelen in of onder water mag ook, als je ze daarna gelijk afdroogt.
  2. Snij de onderkant van het steeltje en snij ze in de gewenste vorm.
  3. Maak klaar naar wens.
Champignons klaarmaken

Hoe paddenstoelen bakken?

1. Water
Paddenstoelen slorpen gemakkelijk vocht op. Spoel ze bij het schoonmaken dus niet af met water, maar gebruik een speciaal borsteltje of keukenpapier om het zand te verwijderen.

2. Te kleine pan
Paddenstoelen hebben ruimte nodig om te bakken. Zo kan het vrijgekomen vocht verdampen.

3. Lauwe pan
Stoof je paddenstoelen in een hete pan. Gebruik er eentje met dikke bodem, die houdt de warmte beter vast.

4. Zout
Zout onttrekt vocht. Bak de paddenstoelen daarom eerst goudbruin. Wanneer je dan zout toevoegt, zal er minder vocht vrijkomen.

5. Roeren
Beheers je drang om te roeren. Geef je paddenstoelen voldoende tijd om te karamelliseren. Pas wanneer ze een goudbruin randje hebben, mag je roeren.