Kropsla

Kropsla

Te midden van het indrukwekkende sla-aanbod kan er maar één de populairste zijn. Dat is tot nader order nog altijd de kropsla. Onze noorderburen noemen kropsla ook weleens ‘botersla’ – misschien omdat kropsla zacht als boter smaakt?

  • Van kropsla kan je het ganse jaar door genieten. Van mei tot oktober kan je bij Spar terecht voor verse kropsla uit volle grond. Tijdens de overige maanden komt kropsla uit serres. 
  • Een gezonde kropsla voelt altijd stevig aan en heeft knapperige, onbeschadigde bladeren. Als een kropsla er gelig of slap uitziet, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.
Smaak.png

Smaak van kropsla

Door zijn verfijnde smaak is kropsla de populairste slasoort in België. Je kan kropsla uiteraard rauw eten, maar ook warm is deze sla heerlijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van kropslasoep? Handig om je restjes weg te werken!

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van kropsla

Kropsla is rijk aan voedingsvezels en vitamine K. Het is ook een goede bron van vitamine A, B2 en foliumzuur. Bovendien bevat kropsla veel calcium – ongeveer evenveel als melk.

Bewaren.png

Kropsla bewaren

Kropsla bestaat voor 95% uit water. Daardoor is kropsla caloriearm en dorstlessend, maar ook niet lang houdbaar. Met de kluit eraan blijft kropsla ongeveer een week goed in de koelkast. Zonder kluit kan je kropsla maar een paar dagen houden.

Wil je de houdbaarheid van je kropsla verlengen? Snij dan een plakje van de steel weg, kerf er een kruis in en plaats de steel in een bordje met water. Je kan de steel ook in een vochtige keukenhanddoek wikkelen. Nog een tip: bewaar sla niet naast appels, peren of kiwi’s.

Weetjes.png

Weetjes over kropsla

Ooit al gemerkt dat je slaperig wordt nadat je kropsla hebt gegeten? Je beeldt je niets in, sla bevat melksap en daar word je wel degelijk moe van.

Kropsla klaarmaken

Kropsla snijden & schoonmaken

  1. Haal voorzichtig de bladeren van de stronk en was ze onder de kraan.
  2. Droog de bladeren vervolgens met een slazwierder of dep ze droog met een handdoek.
  3. Je kan sla beter scheuren dan snijden, zo verlept hij minder.

Tip: is je sla niet knapperig meer? Leg hem even in een kom met ijswater, zo worden de blaadjes weer lekker krokant!

Kropsla snijden & schoonmaken