Rabarber

Rabarber is geen vrucht, maar een groente – meer bepaald een steelgroente. Ze behoort tot de familie van de bleekselder. Is rabarber de zure tante? Ja, maar dan op een heel lekkere manier. En ze ziet er prachtig uit!

  • Bij Spar verkopen we rabarber van eigen bodem van april tot juli. 
  • Onze kwaliteitsrabarber herken je aan de stevige, glanzende stelen. 
  • Hun kleur varieert van groen tot rood. De groene zijn iets zuurder, maar zeker even lekker.
Smaak.png

Smaak van rabarber

Rabarber heeft een friszure smaak. Je kan de stengels zo eten – al dan niet met een beetje suiker – maar meestal wordt rabarber verwerkt tot moes en confituur of in taarten.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van rabarber

Rabarber is rijk aan voedingsvezels en is een goede bron van kalium. De elegante stengels zijn bovendien rijk aan vitamine K. Redenen genoeg dus om je in de lente volop over te geven aan deze sexy seizoensgroente. 

Bewaren.png

Rabarber bewaren

Verse rabarber is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Je kan de groente ook invriezen en er zo het jaar rond van genieten. Snij de rabarber eventueel al in kleine blokjes. Die nemen minder plaats in en zijn direct bruikbaar.

Weetjes.png

Weetjes over rabarber

Omdat rabarberstengels oxaalzuur bevatten, moet de oogst stoppen eind juni. Tijdens de zomer zou de plant uitgeput geraken, wat afbreuk zou doen aan de kwaliteit het jaar erop. Bij gezonde teelt wordt een rabarberplant zo’n 20 jaar.

De Chinezen hebben rabarber 5.000 jaar geleden uit de Aziatische steppe ontgonnen. Oorspronkelijk diende rabarber vooral als geneesmiddel, maar stilaan veroverde de stengel een plaats in onze eetcultuur.

Rabarber snijden en schoonmaken

  1. Snij de bladresten weg. Die zijn niet eetbaar.
  2. Snij de witte bladvoet eraf.
  3. Was de stengels onder stromend water. Dep ze droog.
  4. Je kunt de stengels schillen, maar dat hoeft niet.
rabarber_bereiden.jpg

Rabarbermoes maken

  1. Snij de stengels in stukjes van 2 à 3 centimeter.
  2. Kook de rabarber gaar in 10 minuten. Voeg pas na het koken suiker toe, want dan heb je er minder van nodig om een zoete smaak te krijgen.
  3. Als de stukjes in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber gaar.