Passioneel product: Komkommertijd!

“’t Is weer komkommertijd.” Wij zeggen het al eens als we met onze vingers zitten te draaien. Voor Nico Perneel uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke betekent het alle hens aan dek. Met zijn bedrijf Agrokom heeft hij als een van de grootste komkommertelers van ons land het hele jaar door de handen vol. Zoveel bedrijvigheid wou Spar aankoper Eric Lambinon weleens aan den lijve ondervinden.

serre komkommers
National Media File: 
0


Michiel, de vader van Nico, startte in 1982 een traditioneel tuinbouwbedrijf dat verschillende groenten teelde. Al snel had hij door dat de komkommerteelt hem geen windeieren legde. Dus besloot hij in 1988 om zich alleen nog daarop te focussen. Zoon Nico nam in 2008 de fakkel over en breidde sindsdien het bedrijf nog stevig uit. Momenteel teelt hij komkommers in drie serres, verdeeld over negen hectaren. Dat is goed voor 500.000 plantjes die voor een oogst van 15 miljoen komkommers per jaar zorgen! 

National Media File: 
0

Nico: “Komkommer groeit zeer snel. De transformatie van bloem naar oogstbare vrucht gebeurt in slechts tien dagen tijd. Drie tot vier keer per jaar zetten we nieuwe planten, wat maakt dat er een constante rotatie is van januari tot en met november. Van april tot oktober oogsten we zelfs dagelijks. De medewerkers gaan gang per gang af, scannen de rijen en snijden de donkergroene, rijpe komkommers er met een speciaal oogstmesje af. Alles verloopt vliegensvlug. Na de oogst sorteren we de komkommers op gewicht en maken we ze klaar om te vertrekken naar de Reo Veiling, hier vlakbij in Roeselare.”

National Media File: 
0
komkommerplant
National Media File: 
0
insecten komkommer
National Media File: 
0
 
"Enkele nuttige insecten beschermen onze komkommers tegen ziekte op een natuurlijke manier."Nico
National Media File: 
0

Duurzame komkommerteelt

Nico: “We telen onze komkommers op een energiezuinige manier. Het 100% gerecycleerd regenwater drinken de komkommerplantjes. De warmtekrachtkoppelingen voorzien het bedrijf van warmte om zo de serres op temperatuur te houden. Overdag is het in de serres gemiddeld 21°C en ’s nachts 19,5°C. De komkommers groeien op kunstmatige bodems die we na bewezen diensten een tweede leven schenken in de sierteelt.”

komkommers verpakken
National Media File: 
0
National Media File: 
0
komkommers verpakken
National Media File: 
0
 
komkommer
National Media File: 
0

Weg met deze komkommernissen

Dat komkommer voor 94% uit water bestaat en daarom een
prima dorstlesser is, wist je waarschijnlijk al. Maar hij heeft
nog troeven:

  • Komkommer kan helpen tegen brandend maagzuur.
  • Door zijn weinige calorieën past komkommer perfect in een energiearm dieet.
  • Last van een slechte adem? Eet eens een komkommer in plaats van een pepermuntje!
  • Komkommer heeft mogelijk een gunstig effect op verhoogde bloeddruk.
  • Bij zonnebrand of huidirritatie kan je komkommerschijfjes op je huid leggen voor verkoeling.
< naar de wereld van Spar