Challanskip in de oven

4Wild/Gevogelte120minPrint
Ingrediënten
  • 1 zwartpootkip Challans (± 1,6 kg)
  • 75 cl Chimay blauw
  • 250 g Spar champignons
  • 250 g Spar spekblokjes
  • 2 grote uien
  • 2 takjes selder
  • 3 wortels
  • 2 teentjes look
  • 50 g Spar boter
  • 4 kruidnagels
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ kg verse zilveruitjes
  • krielaardappelen
Recept

1. Pel de uien en teentjes look. Schil de wortels en reinig de seldertakjes. Snipper de uien en look fijn. Snij de wortels en selder in blokjes.
2. Leg de kip (volledig of in stukken gesneden) in een kom en voeg de groenten toe. Overgiet met het bier.
3. Kruid met peper en zout. Voeg de tijm, laurierblaadjes, kruidnagels en kaneelpoeder toe.
4. Dek de kom af en laat gedurende 2 uur buiten de koelkast marineren. Draai de kip minstens 1x om.
5. Pel ondertussen de zilveruitjes. Kook de uitjes kort op, zo pellen ze makkelijker.
6. Reinig de champignons en snij in 2 of 4, al naargelang de grootte.
7. Haal de kip uit de marinade en laat uitlekken.
8. Verwijder de kruidnagels uit de marinade en gooi weg.
9. Giet de marinade door een puntzeef en recupereer de groenten en het bier apart.
10. Smelt een klontje boter in de cocotte van Le Creuset op een matig vuur.
11. Leg de kip in de cocotte en laat gedurende ± 10 minuten aan alle kanten kleuren.
12. Verwarm de oven voor op 160°C.
13. Voeg de groenten van de marinade, champignons en zilveruitjes toe. Laat 5 minuten stoven.
14. Giet het bier erbij. Zet een deksel op de pot en zet in de voorverwarmde oven gedurende ± 1 uur 30 minuten.
15. Kook de krielaardappelen ondertussen gaar in gezouten water met een takje tijm.
16. Controleer of de kip gaar is. Haal ze uit de cocotte.
17. Zeef de groenten uit de saus. Dik de saus met klontjes koude boter, voeg de groenten opnieuw toe en laat nog 1 minuut sudderen.
18. Schik de kip in een ovenschotel en verdeel de groenten en saus erover.
19. Geef de gekookte aardappelen erbij.

< naar recepten