Thaise garnalensoep of ‘tom yam kung’
Ingrediënten
- 1,2 l kippenbouillon
- 2 jonge takjes citroengras
- 5 cm gember
- 3 limoenen
- 1 kleine chilipeper
- 100 g oesterzwammen
- 8 zeewatergarnalen
- 100 g kerstomaatjes
- ½ kl tomatenpuree
- 3 el vissaus
- 1 à 2 kl suiker
- arachideolie
- 1 bosje verse koriander
Recept
- Pel de zeewatergarnalen en dep ze droog met keukenpapier. Hou de schalen bij.
- Verwijder de harde, buitenste bladeren van de citroengrasstengels. Snij in 3 schuine stukken.
- Snij de gember in schijfjes van 0,5 cm.
- Rasp de zeste van ½ limoen. Pers de limoenen nadien uit tot 75 ml sap.
- Verwijder de steel van de chilipeper en snij in 2. Indien gewenst, verwijder de zaadjes voor een minder pikante versie.
- Verhit wat arachideolie en bak de schalen van de garnalen lichtbruin in de warme olie. Roer de tomatenpuree erdoor.
- Blus met de kippenbouillon. Breng aan de kook met het citroengras, de gember, de chilipeper, ¼ bosje koriander en zeste van ½ limoen. Laat 10 min rustig koken.
- Zeef de soep en breng weer aan de kook met de oesterzwammen.
- Voeg de garnalen en kerstomaten toe en laat 2 min heel rustig koken.
- Haal van het vuur en roer de suiker, de vissaus en het limoensap erdoor. Voeg naar smaak meer of minder suiker en/of limoensap toe.
- Werk af met de overige koriander en serveer met wat extra limoen.
Delen