Schelpen om mee op te scheppen

Sinds eind vorig jaar vind je in de visafdeling een mooi assortiment verse schelpjes en gekookte schaalen schelpdieren onder het Spar merk. Aankoper vis, Sofie Vancolen, trok naar Le Petit Pêcheur in Yerseke. Dat bedrijf laat voor ons de schelpjes vissen, verwateren en verpakken.

National Media File: 
0
National Media File: 
0
National Media File: 
0

Nederlandse kokkels

In het kielzog van Bart Heijnen van Le Petit Pêcheur trekt Sofie, onze aankoper naar het strand. Daar toont Bart hoe de vissers de kokkels uit het water vissen. “Onze kokkels worden op een duurzame manier gevist in het Nederlandse Waddengebied”, vertelt hij trots. “Daarom dragen ze het MSC-label. De vissers gaan in het water staan, beroeren met een handbeugel de bodem en scheppen zo de kokkels op. Daarna gaan de kokkels aan boord van kleine bootjes. Deze ‘jagertjes’ brengen de kokkels aan land. Zodra er voldoende kokkels zijn, vertrekken ze nog dezelfde dag naar Yerseke.”

"De kokkels gaan nog dezelfde dag naar Yerseke."Bart
National Media File: 
0
National Media File: 
0
National Media File: 
0

Sofie en Bart rijden mee met de kokkels naar Le Petit Pêcheur in Yerseke. Dat bedrijf betrok circa acht jaar geleden een voormalige tarbotkwekerij. Nu gebruiken ze de bassins om verschillende schelpjes te zuiveren en te stockeren. Sofie vraagt zich af waarom de gevangen kokkels in de bassins moeten. “Zo zuiveren de schelpjes zichzelf en spuwen ze het zand uit”, verklaart Bart. “Ze liggen minimaal 24 uur in zuiver en schoon zeewater dat we continu uit de Oosterschelde halen. Dat noemen we ‘verwateren’. De temperatuur van het water ligt tussen de 8 en 12°C. Dat is de ideale temperatuur voor schelpen om actief te blijven en zandvrij te geraken. Nadien worden ze nogmaals gespoeld, gecontroleerd, gesorteerd en verpakt. Klaar om te vertrekken naar de Spar winkels!”

National Media File: 
0
National Media File: 
0

Buitenlandse schelpen

Le Petit Pêcheur ‘verwatert’ en verpakt nog andere schelpen dan de Nederlandse kokkels. Bart: “Schelpjes die van verder komen, vervoeren we in mobiele verwatercontainers. Doordat ze in zeewater vervoerd worden, blijven de schelpjes ook gedurende het vervoer in hun eigen leefomgeving en daardoor ultravers.”

Wat biedt het Spar merk nog meer?

National Media File: 
0
Spar tapijtschelpen
National Media File: 
0

Verse scheermesjes komen uit de Noordzee. Ze worden gevist voor de Zeeuwse kust en boven de Waddeneilanden in het noorden van Nederland. Een ‘zuigkor’ injecteert lucht in de bodem. Een mes snijdt onder de scheermessen, waarna de scheermessen bovendrijven en worden opgezogen. Door deze manier van vissen wordt de bodem weinig beroerd en komen de schelpjes op een zachte manier aan boord van het schip. Deze schelpjes krijgen hierdoor ook het MSC-label.

National Media File: 
0

De alikruiken of kreukels komen uit Ierland.
Vissers rapen de schelpen bij laagtij. Ze sorteren
de kreukels en leveren ze vers aan Le
Petit Pêcheur. Daar worden de alikruiken terug
in zeewater gestockeerd. Voor ze in hun
verpakking gaan, worden de kreukels eerst
in een ‘court bouillon’ gekookt.

spar wulken
National Media File: 
0

De wulken, beter bekend in de volksmond
als ‘karakollen’, komen uit Frankrijk. De vissers
laten fuiken met aas achter in zee. De
wulken kruipen in de fuiken en eten het aas.
De vissers halen later de korven vol met wulken
op. Ook deze schelpen worden altijd gekookt
in ‘court bouillon’

spar krabscharen
National Media File: 
0

De krabben komen uit de Noordzee en er
worden ook fuiken in het Waddengebied en
rond Texel gezet. Bij Spar vind je gekookte
krabscharen.

spar langoustines
National Media File: 
0

De langoustines komen vooral uit het noordelijke
deel van de Noordzee, bij Denemarken.
Ze worden meestal aangekocht via de
veiling in Den Oever. Ook de verse langoustines
worden gekookt voor ze in hun verpakking
gaan. Hun kop zit er nog aan, want daar
zit het meeste smaak in.

< naar de wereld van Spar