Groene selder
We zijn meer vertrouwd met zijn bleke broertje, de witte selder, maar de groene selder verdient zeker een plaatsje in onze keuken. Met zijn uitgesproken karakter is hij een onmisbare smaakmaker, zowel rauw als verwerkt!
- Goed nieuws: je vindt groene selder het hele jaar door bij Spar.
- Check bij aankoop altijd of het loof een frisse kleur heeft en stevig is.
- Groene selder lijkt erg op witte selder, maar heeft in vergelijking minder stelen.
Smaak van groene selder
Groene selder heeft een pittige, uitgesproken smaak. Gebruik het daarom met mate. De groente komt maximaal tot zijn recht in soepen, fonds en visbouillons. Ook mosselen houden wel van wat groene selder!
Voedingswaarde van groene selder
Groene selder is rijk aan vitamine A, kalium, fosfor, natrium en calcium. Bovendien is de groente caloriearm en een goede bron van vezels. Die vezels zitten vooral in de eetbare stengels.
Groene selder bewaren
Verse groene selderij bewaar je best in een vochtig velletje keukenpapier in de groentelade van je koelkast. Daar blijft hij enkele dagen goed. Je kan groene selder ook even blancheren en dan invriezen.
Weetjes over groene selder
Vind je groene selder te vezelig? Met een dunschiller kan je de taaie vezels wegsnijden. Je kan de stengel ook doormidden breken en de dikste vezels eruit trekken. Of snij de selder gewoon in hele fijne blokjes, dan heb je geen last van de vezels.
Groene selder klaarmaken
Groene selder wordt vooral gebruikt om gerechten te kruiden. Je kan het echter ook rauw eten met een dipsaus. Voor gekookte selder reken je best op 250 g per persoon, voor rauwe selder kom je toe met 100 g per persoon.
Groene selder snijden & schoonmaken
- Spoel de groene selder grondig in ruim water.
- Snij een plakje van de voet en verwijder de bladeren. Je kan de bladeren bijhouden om er achteraf een bouillon mee te maken.
- Verwijder eventueel de taaie buitenste vezels met een dunschiller.
- Snij de stengels in de gewenste vorm – de binnenste stukjes hebben de fijnste smaak.