U bent hier

Citrusfruit

De wintermaanden zijn de beste periode voor citrusfruit. Dit fruit is niet alleen erg smakelijk, het is ook ideaal om extra vitamines op te doen tijdens de koude winterperiode. Mandora’s, appelsienen, limoenen, citroenen, clementines, pompelmoezen, … meer dan keuze genoeg bij Spar. We reiken je hieronder heel wat productinfo en extra inspiratie aan.

National Media File 
0

Appelsienen

Appelsienen zijn citrusvruchten met oranje vruchtvlees. Ze hebben een zoete, frisse smaak. Naast de gewone eet- en persappelsienen hebben we bij Spar ook bloedappelsienen met rood vruchtvlees.

 

National Media File 
0

Eetappelsien

Bij Spar verkopen we zowel eet- als persappelsienen onder het huismerk Boni Selection. Eetappelsienen zijn groot (3 à 4 stuks per kg), hebben een gave schil die makkelijk loskomt en bevatten weinig pitten. Het vruchtvlees komt makkelijk los en de pelletjes smelten weg in de mond.

Tip: Appelsien gaat goed samen met chocolade. Maak eens tiramisu waarbij u wat appelsiensap bij het roommengsel doet en werk af met pure chocoladeschilfers.

National Media File 
0

Persappelsien

In vergelijking met een gewone eetappelsien hebben de persappelsienen vezelig vruchtvlees. Ze zijn ook moeilijker te pellen en bevatten meer pitten. Zoals hun naam al doet vermoeden wordt deze vrucht gebruikt om te persen. Ze bevatten dan meer sap en smaken ook iets zoeter dan een gewone appelsien

Tip: Appelsiensap kan worden verwerkt in marinades, warme (boter)sausen, koude sausen en vinaigrettes. Ook het vruchtvlees kan je toevoegen aan warme bereidingen en sausen.

National Media File 
0

Bloedappelsien

Bloedappelsienen of ook wel wijnappelsienen genoemd geven niet alleen smaak, maar ook een prachtige kleur aan je gerechten. Ze smaken bitterder en zuurder dan gewone appelsienen. Hoe rijper de bloedappelsien, hoe roder het vruchtvlees en hoe zoeter de smaak

De beste bloedappelsienen komen uit Sicilië, waar de koude winternachten en milde dagen de perfecte vruchten creëren. Bij Spar verkopen we de ‘Moro’ bloedappelsien van Barbera. Moro heeft dieprood vlees en is ideaal om zo van te genieten of om een sapje van te maken.
 

Tip: Het sap van bloedappelsienen heeft een lichte framboosachtige smaak. De smaak is ook net iets zoeter dan van gewoon sinaasappelsap.

National Media File 
0

Mandora

De mandora’s bij Spar komen uit Cyprus en liggen vanaf midden januari in de winkel. Dit citrusfruit is eigenlijk een kruising tussen een mandarijn en een sinaasappel. Vandaar ook de naam: een samentrekking van ‘mandarijn’ en ‘orange’. De mandora combineert de zoete smaak van een mandarijn met de frisse zuren van een sinaasappel. Eén mandora bevat voldoende vitamine C om je dagelijkse behoefte te vervullen.

Tip: De mandora is een vrucht waar je van kan genieten zoals je dat het liefste hebt: gepeld zoals een mandarijn of geperst zoals een appelsien.  Je eet ze best op kamertemperatuur dan is hun aroma maximaal. Leg ze dus al even uit de koelkast voor je ze op eet.

National Media File 
0

Clementine en mandarijn

Clementines doen hun intrede begin december en blijven tot midden maart beschikbaar. Van zodra het seizoen van de clementines voorbij is, worden ze vervangen door de mandarijnen.

De clementine is eigenlijk een variëteit van de mandarijn en verhoudt zich t.o.v. de mandarijn zoals een Jonagold ten opzichte van een appel.  Je kan ze ook makkelijk uit mekaar houden: de clementine heeft in tegenstelling tot de mandarijn weinig of geen pitten, is zoeter, minder zuur en je herkent de clementine ook aan het bultje bij de steelaanzet. Ook de kleur van een clementine is is fel oranje terwijl die van een mandarijn eerder licht oranje tot geel is.

Tip: Clementines kan je op verschillende manieren gebruiken. In een marinade geeft de zoete smaak een extra toets aan vlees of gevogelte. Partjes clementine zijn ook heel lekker in een salade met rauw, fijngesneden witloof, een beetje limoensap, wat tuinkers en walnoten. Ook in een chocoladedessert niet te versmaden!

National Media File 
0

Pompelmoes

De pompelmoes is bijna de grootste binnen de familie van de citrusvruchten. Hij bestaat in een gele, roze en rode variant. Gele pompelmoezen smaken wat bitterder dan de andere. Rode pompelmoezen zijn echt zoet en extra sappig. De pompelmoes is in de winter een uitstekende bron van vitamine C. Bij Spar verkopen we de rode variëteit.

Tip: In de keuken kan je er alle kanten mee op. Je kan pompelmoes verwerken in een pasta met scampi of toevoegen aan een salade met avocado of gemarineerde kipfilet. Als je de pompelmoes wil persen, neem je best een zware vrucht. Zware pompelmoezen bevatten immers veel sap.

National Media File 
0

Pomelo

De pomelo is met een doorsnede van ca. 11 centimeter ongetwijfeld de grootste van alle citrusvruchten. Het is eigenlijk een kruising tussen een grapefruit en een pompelmoes.
De vrucht heeft een gladde, dikke, witgele schil die stevig is maar toch makkelijk om te verwijderen. Het vruchtvlees is vrij grof van structuur en lichtgeel van kleur.

Het sap van de pomelo heeft een zoetzure smaak. Zeldzaam tref je pitjes aan in een pomelo. 

Tip: Als de kleur van de pomelo dof wordt, is hij rijp om te eten. Eet de pomelo lekker uit de schil, verwerk hem in fruitsalade of pers hem uit. In nagerechten als een sorbet of mousse is de pomelo ook erg lekker. Je kan pomelo ook gebruiken in een salade met wat stukjes kip en ananas of in een cocktail met garnalen.

National Media File 
0
National Media File 
0

Citroenen en limoenen zijn uiteraard citrusvruchten. Ze hebben een zure smaak en bevatten veel vitamine C. Hun sap wordt dikwijls wordt gebruikt als smaakmaker bij visgerechten, slaatjes en in vinaigrettes.

De winter is hét seizoen van de citroenen want dan komen ze uit Europa, meer bepaald uit Cyprus of de Spaanse streek Murcia. Het zonnige klimaat met koude nachten en de vruchtbare kleibodem zijn daar ideaal. Als ze rijp zijn, worden de citroenen met de hand geplukt. Enkel de dikke, glanzende exemplaren zonder vlekjes komen bij Spar terecht.

De limoen ziet eruit als een groene citroen, maar is iets kleiner, ronder en bevat meer sap. Zijn smaak en geur zijn bitterzoet. Hij wordt dikwijls gebruikt in cocktails, maar past ook perfect in oosterse gerechten in combinatie met koriander of als frisse toets in gebak.

Tip: Hoe zwaarder de vrucht, des te meer sap hij bevat. Rol de citroenen even over een hard oppervlak voor je ze perst. Op die manier laten de membramen het sap makkelijker los.
Citroen- of limoensap kan je ook gebruiken om de verkleuring van groeten of fruit te voorkomen. De zeste van een limoen en citroen geven een heerlijk frisse toets aan een cake, salade of pastagerecht.

< naar de wereld van Spar