Tags Bakkerij

Paschka: Belgische smeerpasta

Paschka, de smeerpasta op basis van verse kaas en chocolade uit de Kempen, is een vaste waarde op de boterham. In 2022 blaast Paschka maar liefst 52 verjaardagskaarsjes uit. Wij trokken naar KaDé in Olen waar ze Paschka maken. We werden er hartelijk ontvangen door eigenares Sabine De Laet.

Een stukje geschiedenis

In 1991 startten Sabine en haar man, Dirk, een slagerij in Olen. “Tijdens rustige momenten in de slagerij maakten we Chocbloc, een tegenhanger van Paschka”, vertelt Sabine.

Op sluitingsdagen gingen ze de baan op om de Chocbloc te verkopen. Na een tijdje was het maken en verkopen van Chocbloc en het openhouden van de slagerij niet langer te combineren.

Sabine en Dirk besloten volop voor de smeerpasta te gaan en bouwden in Geel een nieuwe productiesite. Sinds januari 2020 verhuisden ze met het team naar een spiksplinternieuw gebouw, gelegen langs de E313 aan de afrit Herentals-Oost.

Het logo van Paschka is niet te missen wanneer je er voorbij rijdt. In het gebouw brachten ze hun productie- en stockageruimtes en bureaus onder.

Paschka--uitbaatster.jpg
Paschka-product.jpg
Het is geïnspireerd op een Russisch recept, dat vooral rond Pasen zeer populair is. 

Paschka naar Russisch recept

Paschka bestaat al sinds 1970. Vic Van den Putte vond Paschka – zoals wij het kennen – uit. De tante van Vics vrouw werkte in Rusland op de ambassade en bracht het recept voor de smeerpasta mee naar België. De Russische Paschka had al de bekende buchevorm, maar is korrelig van structuur. Vic paste het recept aan en leverde Paschka aan groothandels over het hele land. Na verloop van tijd verkocht hij zijn zaak aan de Antwerpse Kaascentrale, dat deel uitmaakt van de zuivelcoöperatie Milcobel. Waarop Milcobel het in 2009 verkocht aan KaDé. Dirk en Sabine moesten niet lang twijfelen, want Paschka is voor hen een prima aanvulling op de andere huismerken, waaronder Chocbloc.

Hoe wordt Paschka gemaakt?

Sabine neemt ons mee naar de productie ruimtes van KaDé. Hier vertelt ze ons alles over het maken van Paschka. De basis voor Paschka is verse kaas, plantaardige vetten en suiker. Ze werken enkel met de beste ingrediënten, die bij voorkeur van Belgische bodem komen. Ze mengen de verschillende ingrediënten. De verse kaas en chocoladedruppels worden als laatste toegevoegd. Zo krijg je een frisse smaak en blijven de stukjes chocolade lekker krokant. Na het mengen brengen ze de kuipen naar de afvullijnen. Hier komt de Paschka in een buchevorm of tunnelmal terecht, of in plastic potjes.

Na het afstrijken van de tunnelmallen, gaat de Paschka richting de koeling om op te stijven. Tot slot werken ze de buches af met het Paschka-logo en hagelslag. Dan zijn de buches klaar om ingepakt te worden en te vertrekken naar de verschillende Spar winkels.

Paschka-proces1-optie.jpg
Paschka-proces2-optie.jpg
Paschka-proces3.jpg
Bij Spar kan je naast de klassieke Paschka ook die met stracciatella, speculoos, banaan en ananas kopen