Tags Bakkerij

Homemade desserts van Maisonie

Sinds een paar jaar vind je in de bakkerij-afdeling van je Spar winkel de superlekkere ‘Homemade desserts’ in potjes. In Oudenaarde vertelt Nathalie Van Der Straeten het verhaal van haar geesteskind, of hoe een uit de hand gelopen hobby uitmondde in het succesvolle bedrijf Maisonie.

Variatie troef

De Maisonie Homemade desserts in potjes komen in verschillende variaties. Er zijn enkele vaste waarden, zoals de bruine en witte chocolademousse, vanillepudding, rijstpap met kriekjes en tiramisu met speculooscrumble. Daarnaast is er telkens een seizoensaanbod, zoals bijvoorbeeld karamelmousse, banoffee, Baileysdessert of crème brûlée-chocomousse.

Maisonie-Nathalie.jpg
We doen nog heel veel manueel in plaats van machinaal.
Nathalie

In het voorjaar kan je dus opnieuw andere varianten ontdekken. Nathalie vertelt ons hoe het allemaal begon: “Ik heb een opleiding beenhouwerij gevolgd met als specialiteit traiteur en patisserie. Een vijftal jaar geleden startte ik met het maken van een beperkt assortiment desserts in potjes. Die verkochten we in onze slagerijtraiteurzaak. De dessertjes vielen goed in de smaak. Als naam dacht ik eerst aan Maison Nathalie. Uiteindelijk werd het Maisonie.”

Maisonie-dessert.jpg
Maisonie-advocaat.jpg
Maisonie-dessert-in-potjes.jpg

Traditionele desserts in potjes

“Al gauw werd het atelier te klein en gingen we op zoek naar een grotere locatie voor de productie van onze desserts. Maisonie verhuisde naar het industrieterrein van Oudenaarde. Hier maken we ondertussen een 28-tal verschillende desserts in potjes, allemaal bereid op traditionele, ambachtelijke wijze met producten van topkwaliteit. Denk maar aan volle room, echte chocolade, verse eieren, kwaliteitsvolle mascarpone, authentieke advocaat … Voor de mousses gebruiken we bovendien geen gelatine. We maken de desserts zoals je ze thuis zou maken, maar dan op grote schaal.”

“Ik sta in voor de productontwikkeling. Het is belangrijk om steeds met smaken en kleuren te spelen om zo tot nieuwe combinaties te komen. De desserts doen het erg goed in de winkel. Om aan de vraag te voldoen werken we hier ondertussen met 11 medewerkers.”

Maisonie-dessert-in-potjes-vullen.jpg
Maisonie-chocolademousse.jpg

Ambachtelijk gemaakt

“Hier in het atelier hebben we een warme en koude keuken. In de warme keuken wordt bijvoorbeeld de vanillepudding bereid. De mascarponemousse maken we dan weer in de koude keuken. Het eerste laagje in onze potjes wordt door een machine gevuld, maar daarnaast gebeurt er nog veel manueel. We werken uiteraard graag met spuitzakken met een gekarteld spuitmondje, dat geeft altijd een mooi resultaat. Al naargelang het recept werken we het potje af met een topping, zoals een crumble van Oreokoekjes bij het Baileysdessert of een crunch bij de karamelmousse.”

“Tot slot zetten we een dekseltje op de potjes en voorzien we ze van een etiket. We steken ze in kartonnen doosjes en dan zijn ze klaar om te vertrekken naar het Spar magazijn in Mechelen. Van daaruit gaan ze richting de verschillende Spar winkels.”

Speculaas-en-kaasmousse.jpg

Geïnspireerd door Maisonie

Speculaas- en kaasmousse met Maltesers. In één schep heb je alle laagjes mee, met een crunchy topping als kers op de taart.

Naar het recept