Hoofdgerechten Kerst

De ster van de avond tijdens Kerst is natuurlijk het hoofdgerecht. Een heerlijk stukje vlees, vis, wild of liever een vegetarisch gerecht? Laat je inspireren door onze recepten voor feestelijke hoofdgerechten.

Zalmfilet met bloemkoolpuree en spruitjessalade Hertenfilet met paddenstoelenrisotto Linguine met kreeft en schuim van salieboter Suprême van parelhoen met verse vijgen en druiven Orloffgebraad met witlof, spruitjes, wortelen en kroketjes Jollof Sterretjespasta Cannelloni met lams-gehakt, geitenkaas en pompoen Zeeduivel met rode wijnsaus, savooistoemp met spek Opgevulde kippenborst met wildroomsaus, gestoofd miniwitlof en kroketjes Risotto met geroosterde pompoen, salie en pecannoten Kapoen in de oven met kroketten Zwartpootkip met geroosterde spruitjes, uiensaus en zoete aardappelmousseline Haantje gevuld met kastanjes, ratte aardappeltjes en groentekrans Hertenfilet met paddenstoelenrisotto Kapoen met veenbessen Velouté van knolselder met scampi’s en kruidenolie Fazantfilet met bospaddenstoelen, mascarpone en tagliatelle Wildragout Veggie Wellington met cognacsaus en zoete aardappelkroketten Parelhoen met honingmosterdsaus, witlof, gekonfijte aardappel en gegrilde slaharten Rosbiefrollade met kastanjes en champignons, pommes duchesse, boontjes in spek, witlof en rodewijnsaus Beef Wellington met rodewijnsaus en truffelkroketten Spiering met pompoencrème, saus van rode biet en appel, beukenzwam en gepofte krieltjes Perzische fesenjan met eendenborst Tajine van kruidige kip met witlof en citroen Tongrolletjes met crème van broccoli, witte wijnsaus, peterseliewortel en chips van zoete aardappel Kalfsblanquette Vol-au-vent van parelhoen met sneeuwmanpuree Hert met aardpeer, spruitjes en saus van bittere chocolade Filetgebraad met truffel met fondantaardappel, pastinaakpuree, kastanjecrème, boschampignons en wortelen erwtrisotto Gepofte knolselder met gebakken rijst en zoete aardappelpuree Rendang van hert met kurkumarijst Lamskroontje met blauwe bessensaus Rollade van zeetong en zalm met garnalenjus en geglaceerde minigroentjes Gemarineerde champignonmengeling met julienne van pompoen en gerookte eendenborstfilet Stoofpotje van parelhoen met wortelspaghetti en knolselderaardappelpuree Zeebaars met fijne aardappelpuree, rucola, bospaddenstoelen en truffelolie Salade van bloemkoolrijst met zalmhaasje Lamsschenkel met gedroogde vruchten en noten Hindemedaillon met minigroentjes en aardpeer Konijnenragout met St. Bernardusbier met spinaziekroketjes en wortelpuree Tajine van everzwijn met pruimen Open ravioli met gevulde parelhoenfilet en wildsaus Eendenborstfilets in kruidige whiskysaus Lotte in portoroomsaus Courgettespaghetti met aardappelkaassaus, gekonfijte look en gebakken noten Gebakken kwartel met veenbessencompote en kroketten Varkenskroon met wasabicrunch, bospaddenstoelen en kastanjerisotto Rosbief gevuld met duxelles van paddenstoelen Eend met mango en shiitake Parelhoenfilet met uientaartje met porto, druivensaus, savooikool en aardappelroosje Vis- en vleesteppanyaki met minigroentjes Rosbief met hasselback van Franceline-aardappelen en geroosterde minigroentjes Filet van hert met knolselder, minigroenten, zoete aardappelpuree en spaghetti van aardappel Geroosterde kwartel met hummus en granaatappel Roodbaars met amandelkorst, peterseliewortelcrème, pompoenrisotto en zeekraal Ravioli met rillette van eend, champignonsaus en geraspte eidooier Dahl van spliterwten met citroengras, mango en kabeljauw Gevulde kalkoenfilet en gehaktbrood met gratin van spitskool en witlof, aardappel in stervorm en spruitjes Pastarolletjes ‘terre et mer’ Ravioli met boschampignons en truffelolie Noordzeetong op Thaise wijze Varkenswangen met Banyuls, puree met eekhoorntjesbrood en appel met veenbessen Kokossoep met schelvis en udonnoedels Everzwijnstoofvlees met spruitjessalade en kroketten Varkensgebraad, gratin van pastinaak, gepofte aardpeer, ui en roomsaus Rollade van haantje met cognac en rozijnen met aardappelgratin en groentemix Eendenmagret met groentemix, witlof en kroketjes Quiche met wortel, pompoen en zoete aardappel Lamskroon met jardinière, hasselbackaardappel en lookschuim Opgevulde pompoen met risotto van granen, pecorino en ricotta Noordzeetong op Oostendse wijze Normandisch parelhoenkroontje met appeltjes, peterseliepuree, gebakken spruitjes en witlof Hertenfilet met gegrilde minigroenten en granaatappelsaus Kabeljauw met peterseliewortel, parelcouscous en bouillon van gebrande prei
Varkenskroon met lentegroentjes

Hoelang gaar ik vlees in de oven?

Wordt jouw feestelijke hoofdgerecht voor Kerst een mals stuk vlees uit de oven? Dan is het handig om te weten hoelang je dat moet garen voor het beste resultaat.

  • Reken ongeveer 1,5 uur om een stevige, gevulde kalkoen in de oven op 180°C te garen.
  • Een kalkoengebraad schroei je het best eerst dicht in een kleine braadpan. De oventijd is voor 800 g kalkoengebraad ongeveer 35 à 40 minuten.
  • Geef hertengebraad rondom een mooi bruin korstje in een ovenvaste paan. Laat daarna zo'n 10 minuten op 200°C verder garen in de oven. Het vlees hoort rosé te blijven.
  • Schroei rosbief rondom dicht en braad vervolgens 12 minuten in de oven op 200°C.

Wat is lekker bij raclette?

Raclette staat voor pure gezelligheid! Bovendien is het erg makkelijk en smaakt het verrukkelijk. Maar welke kaas je best kan kiezen? Of wat kan je erbij serveren?

Naast kaas voorzie je best ook:

  • Charcuterie (coppa, pancetta, droge worst)
  • Brood (stokbroodje)
  • Aardappelen (aardappel in de schil)

Tip: wil je een friszure toets toevoegen? Voorzie dan ook zilveruitjes.

Raclette met aardappelen.jpg
Kaasschotel

Hoeveel kaas voorzie ik per persoon op een kaasschotel?

Een kaasplank is altijd een heerlijk idee, zowel als hoofdgerecht als dessert. Het is soms wel moeilijk om in te schatten hoeveel kaas je moet voorzien per persoon. Spar biedt raad.

  • Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien.
  • Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.