Varkensgebraad, gratin van pastinaak, gepofte aardpeer, ui en roomsaus

Melk. Kan andere allergenen bevatten.
- Gevogelte
- Vis en schaaldieren
- Grillen
- Braden
- Vlees
Hoera, het is BBQ-tijd! Alleen: hoeveel eten voorzie je nu per persoon?
Kook dit gerecht in deze stappen
-
Gratin van pastinaak: schil de aardappelen en pastinaak. Snij ze in schijfjes van max. 0,5 cm.
-
Pel twee teentjes look en pers fijn.
-
Laat 700 ml room, rozemarijn, tijm, laurier en look 10 min zachtjes koken.
-
Warm de oven voor op 160°C.
-
Schik de aardappel- en pastinaakschijfjes afwisselend dakpansgewijs in een ovenschotel. Zeef de kokende room erover. Bestrooi met gratinkaas.
-
Zet 45 min in de voorverwarmde oven.
-
Breng water aan de kook.
-
Schil de wortelen en snij in niet te fijne stukken. Kook goed gaar in licht gezouten water.
-
Giet af en mix fijn met 50 g boter. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Warm de oven voor op 180°C.
-
Pel de uien en snij in kwarten.
-
Boen de aardperen met een borstel en water schoon en halveer.
-
Verhit boter in een bakpan en bak het vlees aan alle zijden mooi bruin. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Leg het aangekorste vlees in een ovenschotel met de uien en de ongeschilde aardperen. Overgiet met het braadvet. Bewaar de braadpan voor de saus.
-
Bak 30 à 35 min in de voorverwarmde oven.
-
Pel de sjalotten en twee teentjes look. Snipper fijn. Snij het spek in reepjes.
-
Verhit wat extra boter in de braadpan van het vlees.
-
Bak het spek met de sjalotten en de look.
-
Blus met de rundsfond en 150 ml room en laat tot ½ inkoken.
-
Giet door een zeef en klop er 50 g koude boterblokjes door.
-
Haal het vlees uit de oven en laat enkele min rusten onder aluminiumfolie.
-
Snij het vlees in fijne plakjes.
-
Serveer met de gratin, wortelcrème, ui en gepofte aardpeer. Werk af met de roomsaus en versier het bord met wat plukjes platte peterselie.