Varkenswangen met Banyuls, puree met eekhoorntjesbrood en appel met veenbessen

Varkenswangen met Banyuls, puree met eekhoorntjesbrood en appel met veenbessen

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Bebloem de varkenswangen.

  2. Warm wat olijfolie op in een pan en korst de varkenswangen aan alle zijden.

  3. Kruid met peper en grof zout.

  4. Pel de uien, schil de wortelen en snij fijn.

  5. Stoof de uien en wortelen in een stoofpot met een bodempje warme olijfolie.

  6. Leg de varkenswangen erbovenop.

  7. Overgiet met de wijn en Banyuls. Kruid met 5-kruidenpoeder en komijn.

  8. Pel de look en snipper fijn. Reinig de venkel en snij fijn.

  9. Verdeel de look en venkel boven de varkenswangen.

  10. Voeg het kippenbouillonblokje en kruidentuiltje toe.

  11. Zet het deksel op de pot en laat gedurende 4 à 5 u op een zacht vuur stoven. Draai elk u de varkenswangen om. Haal het laatste u het deksel van de pot, zo kan de saus indikken.

  12. Verwarm de oven voor op 180°C.

  13. Spoel de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.

  14. Zet de appels in een ovenschaal en giet in elke appel goed wat suiker. Leg er een klontje boter bovenop.

  15. Zet de ovenschaal in de oven en laat gedurende 30 min garen. Haal uit de oven en lepel er veenbessen over.

  16. Puree met eekhoorntjesbrood: schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar.

  17. Giet af en plet fijn. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

  18. Laat het eekhoorntjesbrood in lauw water zwellen terwijl de aardappelen koken.

  19. Giet het water af, spoel ze en dep droog.

  20. Smelt een klontje boter en bak de champignons. Giet wat cognac bij de champignons. Kruid met peper en zout.

  21. Giet de room erbij. Laat inkoken.

  22. Meng de champignons onder de puree.

  23. Vul kleine potjes met de varkenswangen en saus. Zet op het bord. Zet ernaast een uitsteekring en vul deze met de puree. Haal de ring weg en werk af met een takje rozemarijn. Schik de appel op het bord en serveer onmiddellijk.