U bent hier

Pringles unieke vorm, ultieme smaak

Pringles, je kent ze wel. De identieke chipjes in de kleurrijke cans die je gemakkelijk weer luchtdicht afsluit. Op slechts enkele kilometers van het Spar distributiecentrum in Mechelen bevindt zich een Pringlesfabriek. Kook trok erheen om te kijken hoe de wereldberoemde chipsproducent er te werk gaat.

De wereld telt drie Pringlesfabrieken. Een in Kutno in Polen, een in Jackson in het Amerikaanse Tennessee en een bij ons, in Mechelen. Vroeger was het merk in handen van Procter & Gamble, in 2012 werd het overgenomen door Kellogg’s. In de Mechelse vestiging krijgen we te zien hoe de chips gevormd, gebakken, gekruid en verpakt worden. Een stevig karwei, want dagelijks rollen er wel twee miljoen cans van de band!

Chipje van eigen deeg

Alles begint bij de ingrediënten. De droge grondstoffen bestaan uit aardappelvlokken, zetmeel, bloem, … Die worden gemengd met de natte grondstoffen zoals zonnebloemolie. Eens gemixt, smeert een dispenser het deeg uit tot een flinterdunne laag. Daaruit steekt de machine de vorm van de chips. De overschot van het deeg gaat niet verloren, maar wordt opnieuw uitgesmeerd.

De chips belanden in een enorme frietketel. Daar frituren ze 30 seconden lang, of zeg maar kort, in olie op 200°C. Pringles gebruikt minder vet dan de doorsnee chipsfabrikant, dat merk je wanneer je de chips opsmult.

Pringles unieke vorm
National Media File 
0
Pringles ultieme smaak
National Media File 
0

Smaak en vorm

Na het frituren krijgen de chips een kruidendouche en worden ze in de iconische vorm geschud. Pringles bestaan in verschillende smaken. Daarvoor werkt het merk samen met experts op het vlak van kruiding. Er wordt zorgvuldig onderzocht welke kruiding waar in de smaak valt. Ga je op reis? Dan vind je je favoriete smaak in een ander land misschien wel onder een andere naam.

Ondanks het ruime smaakaanbod, kiest de Belg vaak voor de originele smaken zoals zout.

Uniek

Allemaal hetzelfde, maar toch uniek. Geen enkele andere chips heeft de typische Pringles-vorm. Ook de makkelijk hersluitbare verpakking geeft het merk een eigen karakter. Daarin belanden de chips trouwens via de bodem, want die komt er als laatst op wanneer de cans luchtdicht worden gemaakt. Zo zijn de chips altijd krakend vers en blijven ze dat tot maximum 15 maanden na het verpakken.

Pringles fabriek
National Media File 
0
Pringles verpakking
National Media File 
0
Pringles verpakking
National Media File 
0

Elk jaar test en ontwikkelt Pringels nieuwe smaakvarianten. Zo lanceerde het dit jaar de smaken pulled pork burger, sweet chili en doner kebab. Sinds 2004 produceert het merk ook een kleinere can mini Pringles van 40 gram en rice fusion Pringles op basis van, je raadt het al, rijst. Toch blijft de Belg een traditionele chipseter: we kiezen vaak voor de originele smaken. Tijdens de ramadan vind je Pringles wel eens terug tijdens de iftar. Heel wat moslims eten de chips dan graag als zoute snack.

Pringles smaken
National Media File 
0

Zout en paprika zijn terechte klassiekers. Maar proefde je ook de smaak met rode curry of rund en mosterd al? Die laatste gaat bijzonder goed samen met een biertje.

< naar de wereld van Spar