U bent hier

Banaan

Waarom zijn bananen krom? Een vraag die we ons allemaal wel al eens stelden. Buiten een mysterieuze, is de banaan ook een erg voedzame en lekkere vrucht die altijd in de smaak valt. 

Bananen vind je heel het jaar door terug in de supermarkt. Bij aankoop hoort hij geel te zijn zonder zwarte plekken op de schil. Een banaan met plekken is nog perfect eetbaar, maar je kan hem dan niet lang meer bewaren. Er bestaan verschillende bananensoorten, waaronder de rode banaan, de bakbanaan, de babybanaan en de dessertbanaan. Die laatste is de banaan zoals wij die kennen.

Smaak:

Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de smaak. Banaan doet het goed als natuurlijke zoetstof in bereidingen. Probeer hem zeker eens met chocolade of pindakaas, een topcombo!

Voedingswaarde:

Bananen zitten boordevol voedingsvezels, kalium en zetmeel. Hoe bruiner de banaan, hoe meer van deze stoffen de banaan bevat.

Bewaren:

Je bewaart bananen best niet in de koelkast, ze kunnen niet goed tegen de kou. Buiten de koelkast kan je ze twee tot zes dagen bewaren.

Weetjes: 

Bananen hangen in een tros en willen omhoog groeien, daarom zijn ze krom. Mysterie opgelost!

National Media File 
0

Klaarmaken 

Uit het vuistje is een banaan het ideale tussendoortje of dessert. Maar je kan de vrucht bijvoorbeeld ook verwerken tot een smoothie, bananenbrood of banana split!

Snijden & schoonmaken

  1. Pel de banaan.
  2. Smullen maar!

Bananenmilkshake met amandelmelk

  1. Pel de bananen en snij in stukjes.
  2. Rooster de amandelen in een hete, droge pan. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  3. Doe de bananenstukjes in de blender en voeg de amandelmelk toe. Mix.
  4. Voeg de geroosterde amandelen toe en mix opnieuw.
  5. Schenk in glazen en werk af met wat chocoladeschilfers.