U bent hier

Maak je eigen kruidentuin

Verticaal tuinieren is helemaal hip en de ideale manier om wat extra groen te brengen in je leefomgeving. Haal je groene vingers alvast maar boven want met slechts enkele benodigdheden tover je een saai balkon of grauwe muur al snel om tot een groen paradijs. In je eigen moestuin kan je basilicum, bieslook, peterselie, munt, ... aanplanten. Ontdek hier onze tips om van je moestuin een echt succes te maken. Tuinier plezier gegarandeerd!

Staycation verticaal tuinieren
National Media File 
0

Verticaal tuinieren: wat heb je allemaal nodig?

  • Een pallet
  • Een worteldoek
  • Een nietpistool of hamer en spijkers
  • Wat zaadjes of plantjes
  • Potgrond
  • En je groene vingers natuurlijk!

In slechts 3 stappen bekom je al een prachtig resultaat. Geniet daarna met volle teugen van je eigen zelfgemaakte groene paradijsje. 

Stap 1: Maak de pallet dicht

Leg de pallet op de grond. Knip het antiworteldoek zo dat het de achterkant, onderkant en zijkanten van de pallet kan bedekken. Plooi het doek om de hoeken en maak het vast met het nietpistool of de spijkers.

Stap 2: Vullen en planten

Draai de pallet om en vul de voorkant royaal met potgrond. Plant verse kruiden, kleine plantjes, aardbeien, een krop sla … en druk alles stevig aan.

Stap 3: Even acclimatiseren

Laat de pallet nu eerst een paar weken op de grond liggen. Zo kunnen de wortels hechten in de potgrond. Zitten ze goed vast? Dan kan je de pallet rechtop zetten of hangen en de bovenkant vullen met een hangplantje bijvoorbeeld.

Verzorgingstips 

  • Zachte kruiden zoals basilicum en koriander vertoeven graag in je pallet-tuin, maar kunnen niet tegen vorst. Haal ze in de winter dus binnen. Dit soort plantjes zet je ook best bovenaan omdat ze meer licht en water nodig hebben.
  • Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Handig!
  • Verwijder dorre stukken zodat gezonde blaadjes optimaal kunnen groeien

Kies voor verse kruiden

Basilicum, bieslook, peterselie en munt: vier kruiden die in geen enkele keuken mogen ontbreken. Bij  Spar vind je deze soorten in potten, recht uit de serres van familiebedrijf Vegobel in Duffel waar ze 100% biologisch groeien. Plant ze over in je eigen pallet-tuin om er nog langer van te genieten! 

< naar de wereld van Spar