U bent hier

De duurzaam gekweekte omegabaars: omegalekker!

Duurzaam, lekker én gezond. Met de Omegabaars van Stijn Van Hoestenberghe heeft Spar een lekkere vis aan de haak geslagen. Tijdens een onderzoek in Australië vond deze bioloog de ideale vissoort voor een ecologisch verantwoord kweekprogramma in België. 

Van Australië …
National Media File 
0

Van Australië …

Na zijn doctoraat dat zich focuste op ‘de verduurzaming van de viskweek’, ging Stijn Van Hoestenberghe naarstig op zoek naar de ideale vissoort om duurzaam te kweken. “En die vond ik in Australië, meer bepaald in de billabongs van Brisbane – een verzamelnaam voor de draslandgebieden in het noorden. Ik ontdekte er een rivierbaars die omnivoor is en toch perfect kan leven van een vegetarisch dieet zonder vismeel of -olie. Ik kocht een aantal van die baarsjes in een lokale kwekerij en liet ze overkomen naar België om ze uitgebreid te onderzoeken.”

Omegabaars
National Media File 
0
Omegabaars
National Media File 
0
Omegabaars
National Media File 
0

… naar Kruishoutem

“Die paar geïmporteerde visjes vormden uiteindelijk de basis van de kwekerij in Kruishoutem. Toen ik ontdekte dat deze baars meer omega 3-vetzuren bevat dan andere vissen, doopte ik hem om tot Omegabaars. Ondertussen is de vis dus 100% Belgisch. We kweken de Omegabaars hier in grote bassins. Door middel van biologische filters weerspiegelen die de natuurlijk leefomstandigheden van de vis. De vissen leven hier in groep, net als in het wild waar ze zich als
prooivis het meest op hun gemak voelen in dichte scholen.”

“Onze manier van kweken is volledig milieuvriendelijk. We gebruiken de restwarmte van een naburige tomatenkwekerij om het water in onze bassins op temperatuur te houden. Wij schenken hen in ruil ons afvalwater dat kan dienen als meststof voor de tomaten. Bovendien eten onze Omegabaarzen volledig vegetarisch. Na langdurig onderzoek heb ik een dieet uitgestippeld van granen, zeewier, microalgen en oliehoudende zaden als soja, maïs en lijnzaad.”

Omegabaars
National Media File 
0
Omegabaars
National Media File 
0

Graatloos

“We starten ons kweekproces met kleine visjes van ongeveer 0,5 g. Die halen we uit de 100.000 eitjes die de moederdieren een keer per jaar leggen. Via een doorschuifsysteem komen ze telkens in het juiste bassin terecht. Daar krijgen ze een uitgerekende hoeveelheid eten. Na om en bij de tien maanden zijn de visjes voldoende gegroeid.”

“We kweken onze Omegabaars op een volledig duurzame manier!”

“Als ze een halve kilo wegen, oogsten we de vissen. We leggen ze daarvoor eerst in ijswater: het verschil met de 28°C van de bassins is zo groot waardoor de vissen in coma gaan. Dan gutten – we verwijderen de ingewanden – de vissen en wassen we ze. Uiteindelijk versnijden we de baarzen in filets van 80 à 90 gram. Reken op twee graatloze filets per persoon voor een geslaagde maaltijd!”

Omegabaars
National Media File 
0
Omegabaars
National Media File 
0
Omegabaars
National Media File 
0
 
< naar de wereld van Spar