U bent hier

La Gioiosa

Fijne belletjes, fruitige aroma’s en een explosie van frisheid in de mond. Dat is prosecco, onze wijntip voor valentijn. Of voor eender wanneer je van het leven wil genieten. We trokken naar noordoost-Italië om de makers van onze lievelingsprosecco’s, La Gioiosa, een bezoekje te brengen. En om te achterhalen waarom die zo lekker zijn, natuurlijk.

Wijnmaken is vaak een familiezaak en dat is bij Moretti Polegato niet anders. Op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene, in het noordoosten van Italië, hebben we afgesproken met Giancarlo. Hij behoort tot de derde generatie van de gepassioneerde familie. “Mij moet je niet op de foto zetten, fotografeer beter de heuvels”, zegt hij meteen. “Op deze 1.700 hectare wijngaard werken zo’n 600 wijnboeren aan onze wijnen uit het gamma La Gioiosa. Prachtig toch? De steile heuvels en het uitstekende klimaat zijn de perfecte omstandigheden voor de gleradruif.”

La Gioiosa
National Media File 
0

Die witte druif heette oorspronkelijk prosecco. Maar om verwarring met het type schuimwijn en het dorpje te vermijden, veranderde de naam naar glera. “Het is de perfecte proseccodruif”, vertelt Giancarlo, “want hij heeft een lichte structuur, weinig suikers, een hoge zuurtegraad en frisse aroma’s. Al sinds de Romeinse tijd wordt hij hier geteeld. Hij is onlosmakelijk verbonden met onze regio.”

Prosecco wordt uitsluitend in het noordoosten van Italië gemaakt. In vijf provincies van Veneto en vier van Friuli, om precies te zijn. Het gebied wordt afgebakend door de rivier Piave in het oosten en de Adriatische Zee in het zuiden. In het noorden bieden de Dolomieten bescherming. Al deze factoren hebben een gunstig effect op het klimaat en het landschap. Zo heerst er een mild microklimaat en is ook de ondergrond zeer geschikt. De wijnstokken groeien op naar het zuiden gerichte hellingen, op een hoogte van 50 tot 500 meter.

Prosecco wordt anders gemaakt dan champagne. Giancarlo licht het voor ons toe: “We gebruiken geen méthode traditionnelle maar de méthode Charmat. Het grootste verschil is dat de tweede gisting niet gebeurt in de fles, maar in grote stalen vaten. Daarin voegen we suiker en gist toe. Zo ontstaat koolzuurgas dat niet kan ontsnappen en oplost in de wijn.”

National Media File 
0

Hoe langer de wijn in de vaten blijft, hoe fijner de bubbels en hoe aangenamer het mondgevoel. Reken op 20 à 30 dagen.
“Want op een bepaald moment moeten we het proces stopzetten”, zegt Giancarlo. “Anders consumeert de gist alle suikers.” De hoeveelheid suiker die op dat moment overblijft, bepaalt of de prosecco dry, extra dry of brut is. Die laatste bevat dus het minste suiker.

“In de stalen tanks is er veel minder contact met het bezinksel. Dat zorgt ervoor dat de fruitige kenmerken meer tot hun recht komen. En ook belangrijk: de méthode Charmat is efficiënter. Dat verklaart voor een groot stuk waarom prosecco goedkoper is dan champagne.”

Prosecco kan dus ook makkelijker in grote hoeveelheden gemaakt worden. Gelukkig maar, want de vraag nam de voorbije vijf jaar met ongeveer een derde toe. Tegenwoordig wordt wereldwijd zelfs meer prosecco dan champagne verkocht. Als je wil begrijpen waarom, volstaat het om onze jonge, levendige, frisse en fruitige prosecco’s van het gamma La Gioiosa in huis te halen. La Gioiosa, dat betekent trouwens ‘het vreugdevolle’. “Want prosecco drinken maakt je toch altijd gelukkig?”, knipoogt Giancarlo.

Vreugdevolle prosecco’s

La Gioiosa
National Media File 
0

La Gioiosa Rosea

Mooie kleur en fijne pareltjes. Appelen en bloemetjes in de neus, een droge en frisse smaak in de mond. Plus een heerlijk fruitige nasmaak!

La Gioiosa
National Media File 
0

La Gioiosa Millesimato

Lichte strogele kleur met fijne bellen, in de neus fruitig en licht floraal. Licht rode, verse kleine vruchten en een beetje violetjes. In de mond een fijne explosie frisheid met limoen.

La Gioiosa
National Media File 
0

La Gioiosa Treviso DOC

Prikkelende fruitaroma’s gaan over in een fijne explosie van frisheid. Je proeft een beetje limoen. Erg geschikt voor een klein verwenmomentje.

< naar de wereld van Spar