Prinsessenboon

Prinsessenboon

Prinsessenbonen staan in heel wat Belgische huishoudens geregeld op het menu. En terecht! Prinsessenboontjes zijn niet enkel lekker, ze zijn ook erg voedzaam.

  • Sperziebonen, slabonen, herenbonen … Een heleboel benamingen maar de meerderheid kent het langwerpige groene boontje onder de naam ‘prinsessenboon’. Ze behoren tot de familie van de peulgroenten. 
  • De prinsessenboon is een typische zomergroente. Van juni tot oktober geniet je bij Spar van verse boontjes.
  • In de winkel let je er best op dat de bonen een frisgroene kleur hebben en nog stevig zijn. 
  • Eet de bonen nooit rauw, ze bevatten een giftige stof die pas door verhitting onwerkzaam wordt.
Smaak.png

Smaak van prinsessenbonen

Prinsessenbonen hebben een zachte, herkenbare smaak. Ze gaan lekker samen met tomatensaus of met een stukje vlees. Ook in een slaatje kan je ze heerlijk verwerken!

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van prinsessenbonen

Prinsessenbonen zijn rijk aan voedingsvezels, eiwitten, verschillende B-vitaminen, ijzer en foliumzuur.

Bewaren.png

Prinsessenbonen bewaren

Spijtig genoeg kan je verse prinsessenboontjes niet lang bewaren. In een open plastiek zak blijven ze drie tot vier dagen goed. Leg ze in de groentelade van je koelkast of op een koele plek. Wil je ze invriezen? Blancheer ze twee minuten en ze kunnen de diepvries in.

Weetjes.png

Weetjes over prinsessenbonen

De benaming ‘sperzieboon’ is een afleiding van ‘aspergieboon’. Die term is ontstaan doordat Nederlanders de boontjes op dezelfde manier klaarmaakten als asperges: met gesmolten boter en nootmuskaat.

Prinsessenbonen klaarmaken

Rauw mag je prinsessenbonen niet eten. Verwijder de puntjes voor je ze kookt. Nadien kan je ze laten schrikken in koud water om de frisgroene kleur te bewaren.

Prinsessenbonen snijden & schoonmaken

  1. Spoel de boontjes.
  2. Verwijder de uiteinden.
  3. Bereid ze op een warme manier. Nadien kan je ze warm of koud opeten.
Prinsessenbonen klaarmaken