U bent hier

Het vloeibare goud

Een keuken zonder olijfolie is ondenkbaar. Dat beseffen Pietro en Chiara Coricelli maar al te goed. Samen met nog twee broers uit de Coricelli-familie runnen ze een van de grootste olijfoliebedrijven in Europa: Pietro Coricelli. Spar aankoper Veerle De Naeyer trok in november vorig jaar naar Spoleto, in hartje Italië. Daar leerde ze alles over het vloeibare goud.

Het vloeibare goud Pietro Coricelli
National Media File 
0

In het prachtige Umbrië, in het groene hart van Italië, krijgt Veerle een hartelijke ontvangst van Pietro en Chiara. Zij staan, samen met Marco en Lorenzo Coricelli, aan het hoofd van het olijfoliebedrijf. “Pietro Coricelli bestaat al 80 jaar. Het werd opgericht door mijn grootvader. Die heeft het overgedragen aan mijn vader en nu leiden wij, de kleinkinderen, met z’n vieren het bedrijf”, vertelt Chiara fier.

“In die 80 jaar is Pietro Coricelli uitgegroeid tot een grote, internationale speler. Je vindt onze olijfolie in meer dan 110 landen. Alles begon natuurlijk hier in Italië. Maar ondertussen produceren we ook in Spanje. En onze olijven komen uit Italië, Spanje en Griekenland. Per jaar produceren we maar liefst 35 miljoen liter olijfolie. Als bedrijf hebben we ook oog voor wat er rond ons gebeurt. Sinds 2010 is duurzaamheid erg belangrijk in onze bedrijfsvoering. Zo trachten we bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van onze fabrieken zoveel mogelijk te beperken.”

“Van onze olijven maken we 35 miljoen liter olijfolie per jaar.”
Chiara
Het vloeibare goud Pietro Coricelli olijfgaard
National Media File 
0
Het vloeibare goud Pietro Coricelli olijfgaard
National Media File 
0
Het vloeibare goud Pietro Coricelli olijfgaard
National Media File 
0

Van olijfgaard tot olijfolie

Chiara en Pietro nemen Veerle mee naar hun prachtige en grote olijfgaard. “Je bent precies op het juiste moment gekomen, Veerle. Eind oktober, begin november start de oogst”, vertelt Pietro. “Hoe donkerder de olijven, hoe rijper en intenser van smaak ze zijn. Olijven die je te vroeg oogst, smaken vrij bitter en bevatten mogelijk weinig olie. Oogst je ze te laat dan komt er wel veel olie vrij, maar is de zuurtegraad ook hoger. Een goede timing is dus van groot belang. Eens de olijven rijp zijn, schudt een machine ze uit de boom. Ze vallen in een net en gaan richting de fabriek.”

“In de fabriek krijgen de olijven eerst een grondige controle. Daarna sorteren en wassen we ze. Met de pit erin pletten we ze tot een pasta. Die wordt lichtjes opgewarmd en daarna koudgeperst. De pitten en schillen blijven achter en de olie blijft over. Om een constant product te bekomen – olie die altijd dezelfde verfijnde smaak heeft – mengen we verschillende oliën met elkaar.”

Het vloeibare goud Pietro Coricelli
National Media File 
0
Het vloeibare goud Pietro Coricelli
National Media File 
0

“Onze olijfolie slaan we op in grote tanks. Daarna filteren we de olie en gieten we ze in flessen. Die zijn altijd vrij donker van kleur, zo blijft de kwaliteit en het aroma van de olie optimaal bewaard.”

“Een rijpe olijf is een stukje hemel op aarde!”
Pietro

Aan de slag met Pietro Coricell

Chimichurri

Deze Argentijnse salsa is lekker bij rund- en lamsvlees, kip en vis. Of smeer het op versgebakken brood of verwerk het met yoghurt tot een heerlijke dressing of dip.

Recept Chimichurri

Twee must-haves

Olijfolie is gezond (met mate), veelzijdig (absoluut!) en makkelijk in gebruik (en dus onmisbaar in de keuken). De olijfoliën van Pietro Coricelli hebben een unieke receptuur en blinken uit in hun pure smaak. Bij Spar koop je de ‘extra vierge’ en ‘classico’ van het merk.

Het vloeibare goud Pietro Coricelli Extra vierge
National Media File 
0

Extra vierge olijfolie

Hier worden de beste olijven voor gebruikt. Een intense, maar gebalanceerde smaak is het resultaat. Lekker bij pasta en salades en op gegrilde groenten, vlees of vis.

Het vloeibare goud Pietro Coricelli classico
National Media File 
0

Classico olijfolie

De ‘classico’ heeft een minder intense smaak. Daardoor is de olie bijzonder geschikt om mee te bakken.

< naar de wereld van Spar