U bent hier

Komkommer

Iedereen kent ‘m: de komkommer. De lange, groene groente verfrist als geen ander én is multi-inzetbaar - leg eens een partje op vermoeide ogen. Het is een echte allemansvriend!

Dankzij serreteelt genieten we het hele jaar door van komkommers, de cyclus begint in maart. Dan liggen de primeurexemplaren in de rekken. Een verse komkommer is glanzend en hard. 

De komkommer is net zoals de aubergine, paprika en courgette een vruchtgroente. Courgettes en komkommers zijn lid van de komkommerfamilie waartoe de meloen, pompoen en augurk ook behoren

Smaak:

De vlezige groente heeft een knapperige, groene schil en frisse smaak. De kern bevat zachte, eetbare pitjes. Om komkommer makkelijker te verteren, kan je de schil en pitjes verwijderen. Dan is de groente ook nog een tikkeltje zachter van smaak.

Voedingswaarde:

Komkommer bestaat grotendeels uit water en bevat dus erg weinig calorieën. Wel is de groente rijk aan vezels en vitamine K.

Bewaren:

Je bewaart komkommers best niet te koud. Een frisse kelder is een betere optie dan de koelkast. Verse komkommers zijn tot een week houdbaar. Oude exemplaren worden slap en geel.

Weetjes: 

Last van een slechte adem? Eet eens een plakje komkommer in plaats van een pepermuntje.

komkommer
National Media File 
0

Klaarmaken 

Komkommer eet je meestal rauw. In een salade, in plakjes bij de barbecue of in reepjes bij het aperitief … Het kan allemaal. Ook voor warme bereidingen, zoals bijvoorbeeld soep, kan je een komkommer aansnijden. 

Snijden & schoonmaken

  1. Was de komkommer.
  2. Verwijder eventueel de schil en pitjes.
  3. Snij in de gewenste vorm.