Komkommer

Komkommer

Iedereen kent ‘m: de komkommer. De lange, groene groente verfrist als geen ander én is multi-inzetbaar - leg eens een partje op vermoeide ogen. Het is een echte allemansvriend!

  • Dankzij serreteelt genieten we het hele jaar door van komkommers. De cyclus begint in maart, dan liggen de primeurexemplaren in de rekken.
  • Een verse komkommer is glanzend en hard. 
  • De komkommer is net zoals de aubergine, paprika en courgette een vruchtgroente. Courgettes en komkommers zijn lid van de komkommerfamilie waartoe de meloen, pompoen en augurk ook behoren.
Smaak.png

Smaak van komkommer

De vlezige groente heeft een knapperige, groene schil en frisse smaak. De kern bevat zachte, eetbare pitjes. Om komkommer makkelijker te verteren, kan je de schil en pitjes verwijderen. Dan is de groente ook nog een tikkeltje zachter van smaak.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van komkommer

Komkommer bestaat grotendeels uit water en bevat dus erg weinig calorieën. Wel is de groente rijk aan vezels en vitamine K.

Bewaren.png

Komkommer bewaren

Om te vermijden dat je komkommer een kwamkwammer wordt, bewaar je hem best niet te koud. Een frisse kelder is een betere optie dan de koelkast. Verse komkommers zijn tot een week houdbaar. Oude exemplaren worden slap en geel.

Weetjes.png

Weetjes over komkommer

Last van een slechte adem? Eet eens een plakje komkommer in plaats van een pepermuntje.

Komkommer klaarmaken

Komkommer eet je meestal rauw. In een salade, in plakjes bij de barbecue of in reepjes bij het aperitief … Het kan allemaal. Ook voor warme bereidingen, zoals bijvoorbeeld soep, kan je een komkommer aansnijden. 

Komkommer snijden & schoonmaken

  1. Was de komkommer.
  2. Verwijder eventueel de schil en pitjes.
  3. Snij in de gewenste vorm. 
Komkommer klaarmaken