U bent hier

5 dilemma's aan de koffiemachine

Gun jezelf een verkwikkend kopje! Met ons brede topassortiment zet jij je koffie perfect zoals jij dat wil. Je ideale kopje koffie nog niet gevonden? Dan helpen we je graag op weg …

1. Bonen of gemalen koffie?

spar kivu bonen
National Media File 
0

Spar Koffiebonen

 • verser en dus aromatischer 
 • langer houdbaar 
 • meestal sterkere, intensere smaak 
 • duurder 
 • omslachtiger 

Bekijk het assortiment bonen
Spar Brazil gemalen
National Media File 
0

Spar gemalen koffie

 • minder vers
 • minder lang houdbaar
 • vaak een milde mengeling van verschillende smaken
 • goedkoper
 • makkelijker

Bekijk het assortiment gemalen

Wist je dat …

... je koffiebonen het best bewaart in de diepvriezer? Daar is immers bijna geen luchtcirculatie. Bovendien bevatten de bonen amper water, waardoor ze niet bevriezen. Bewaar ook gemalen koffie zo luchtledig mogelijk, anders oxideert de koffie. Bescherm koffie tegen zuurstof, licht, warmte, vochtigheid en sterke geuren.

 

2. Arabica of robusta?

De twee bekendste soorten koffiebonen zijn arabica en robusta. De arabicaplanten groeien op hoger gelegen gebieden dan de robustaplanten. Daardoor worden de robustaplanten meer blootgesteld aan parasieten en ziektes. Om die af te weren, bevatten de koffiebonen dubbel zo veel cafeïne dan de arabicabonen. Daardoor smaken robustabonen over het algemeen bitterder dan de zoetere, aromatische arabicabonen.

Onze originekoffies: 100% arabica
National Media File 
0

Onze originekoffies: 100% arabica

De originekoffies van Spar komen uit Colombia, Brazilië, Costa Rica, Kivu en Burundi. Ze zijn allemaal gemaakt van één soort arabicabonen. Bovendien zijn de bonen geproduceerd met respect voor mens en milieu, zoals je kan zien aan de labels op de verpakking. Deze speciale koffies vind je zowel in bonenvorm, gemalen koffie, pads als capsules.

Ontdek het volledige assortiment
arabica en robusta koffies
National Media File 
0

1. Moka: arabica + robusta
= karaktervolle, pittige en intense koffie

2. Dessert: arabica + beetje robusta
= zachte en subtiele koffie met een aangenaam, fruitig aroma

3. Mild: enkel arabica
= zeer mild en zacht aroma

 

3. Gewone koffie of cafeïnevrij?

Het opwekkende effect van cafeïne is pas na drie uur uitgewerkt. Wie ’s avonds nog zin heeft in een bakje troost, kiest dus beter voor cafeïnevrije koffie. Ook voor zwangere vrouwen of mama’s die borstvoeding geven en hun kopje niet kunnen missen, is ‘deca’ de ideale oplossing.

Spar deca koffie
National Media File 
0

Wist je dat …

 • drie tot vier koppen koffie met cafeïne per dag je gezondheid niet schaden?
   
 • ook deca nog een beetje cafeïne bevat?
  De Europese norm ligt op 4 milligram cafeïne per kop. Om je een idee te geven: een gewone kop koffie bevat zo’n 75 milligram cafeïne.

 

4. Espresso of lungo?

Wie graag lekker traag van z’n kop koffie geniet, gaat best voor het grote formaat van 110 ml: een lungo. Een espresso is daarentegen een kleine koffie van 40 ml met een krachtige smaak. Wil je echt maar één cafeïneshotje nemen? Kies dan voor een ristretto van 25 ml.

Spar espresso
National Media File 
0

Wist je dat...

... het glaasje water dat je bij een espresso krijgt niet dient om je mond achteraf te verfrissen, maar wel om vooraf alle smaken uit je mond te verwijderen? Zo kan je optimaal genieten van je espresso.

Spar lungo
National Media File 
0

 

... in espresso minder cafeïne zit dan in een gewone koffie? Straf! Dat komt doordat cafeïne vrijkomt in contact met water en een espresso loopt sneller door het water in de koffiemachine dan een lungo.

 

5. Cappuccino of latte macchiato?

Zowel een cappuccino als een latte bestaan uit drie componenten: espresso, warme melk en melkschuim. Het verschil zit ‘m in de verhoudingen en de volgorde van de bereiding.

Spar dolce gusto cappucino
National Media File 
0

Bij een cappuccino giet je de melk en het melkschuim op de espresso waardoor alles vermengt.

Spar Dolce gusto macchiato
National Media File 
0

Bij een latte is het net andersom. Doordat de espresso op de warme melk blijft drijven, heeft een latte macchiato drie kleurlagen. Een latte bevat trouwens ook meer melk dan een cappuccino.

Wist je dat …

... je volgens de Italianen cappuccino alleen ‘s ochtends mag drinken? Na hun middag- en avondmaal drinken ze een espresso om beter te verteren. Een cappuccino na je maaltijd vinden ze daarentegen veel te zwaar.

< naar de wereld van Spar