U bent hier

Gouden koekjes

Gouda is een van de meest bekende en gesmaakte kaassoorten ter wereld. Dat is ook Patriek Destrooper niet ontgaan. In 2015 bundelde hij twee krachten samen: zijn koekjesexpertise en de heerlijke smaak van gerijpte Gouda. Lenny Opdebeeck, Spar aankoper zoute snacks, trok naar Noble Savoury in Roeselare om de kaaskoekjes op de rooster te leggen.

National Media File 
0

Patriek en dochter Sophie Destrooper, die mee in het bedrijf stapte, ontvangen Lenny in Roeselare. Meteen gaat het richting productie. Stap voor stap ontdekt Lenny hoe de kaaskoekjes tot stand komen.

Patriek: “Met Goudse kaas zit je altijd goed. In blokjes, op de boterham … en in een koekje! Kaaskoekjes bestonden al langer, maar die van Noble Savoury hebben een eigen karakter. Wij strooien de kaas niet over het koekje zoals de meeste producenten, maar verwerken de Gouda echt in het deeg. Dat resulteert in een heerlijk aperitiefk…oekje met een unieke smaak. Het was meteen een schot in de roos. Want bij de Superior Taste Awards in 2015 kregen ze drie gouden sterren toegekend.”

Noble kaaskoekjes
National Media File 
0
Noble kaaskoekjes
National Media File 
0

Ambachtelijk bereid

Sophie: “We bereiden de koekjes op ambachtelijke wijze zonder geur- of kleurstoffen. De milde Gouda rijpte twaalf maanden en komt hier binnen in grote bollen zonder korst. We malen de kaas en mengen hem met de rest van de pure ingrediënten.”

“Geur- en kleurstoffen komen er niet aan te pas!”Sophie
Noble kaaskoekjes
National Media File 
0
Noble kaaskoekjes
National Media File 
0

“Eens het deeg klaar is, gaat het de machine in. Die spuit het in gelijke porties op de lopende band. Een bakker controleert regelmatig of het gewicht van de gespoten koekjes goed zit. Via de lopende band schuiven de koekjes de lange oven met indirecte warmte in. Daar blazen de koekjes op en krijgen ze hun onweerstaanbaar gouden kleurtje.”

Noble kaaskoekjes
National Media File 
0
Noble kaaskoekjes
National Media File 
0
Noble kaaskoekjes
National Media File 
0

“Voor de koekjes het zakje in gaan, koelen we ze goed af zodat ze niet blijven kleven. Bij Spar vind je de glutenvrije koekjes met de pure smaak van Delicious Gouda en de paprika- en pepervariant in verpakkingen van 70 gram. Trek een zakje open als tussendoortje of bij het aperitief. Ik omwikkel ze soms met een sneetje Parmaham of verkruimel ze over pastagerechten, heerlijk! Ook lekker als je ze even opwarmt in de oven. Zo smaken ze nog intenser.”

Noble kaaskoekjes
National Media File 
0

Van chocolade tot kaaskoekjes

In 2000 richtte Patriek Destrooper Noble Chocolates op. Met een ervaren maître chocolatier onder de arm ontving het bedrijf al een jaar na de opstart de Chocolate of the Year award. De lancering van Noble Savoury in 2015 kende eenzelfde succes. Destrooper opende een nieuwe vestiging in Roeselare en het merk mocht meteen de Superior Taste Award in ontvangst nemen. Over de kwaliteit van de kaaskoekjes is dus geen twijfel mogelijk.

< naar de wereld van Spar