U bent hier

Champagne van de sterren

Echte champagne op oudejaarsavond? Een keer per jaar mag het lekker exclusief zijn. De prestigieuze Piper-Heidsieck vervult deze rol met verve. Wist je dat de champagne van Piper-Heidsieck de eerste champagne op het witte doek was? De champagne kreeg een glansrol in ‘Sons of the desert’ van Laurel en Hardy. Piper-Heidsieck is al sinds 1993 de officiële champagne van het filmfestival van Cannes. De smaak is al even exclusief, met dank aan ‘chefs de cave’ Séverine en Régis. Ook voor ons rollen zij even de rode loper uit.

Piper-Heidsieck chefs de cave
National Media File 
0
Piper-Heidsieck filmfestival Cannes
National Media File 
0
Piper-Heidsieck wijngaard
National Media File 
0

De ‘chefs de cave’ Régis Camus en Séverine Frerson nemen ons mee naar een van de prachtige wijngaarden. Hier vertelt Régis ons welke druiven ze precies gebruiken. “De champagnes van Piper-Heidsieck stellen we samen met drie verschillende druivensoorten: pinot noir, chardonnay en pinot meunier. We zijn eigenaar van 10% van de wijngaarden. De rest van de druiven kopen we dus bij verschillende wijnboeren.” “Onze pinot noirdruiven komen uit Côte des Bars, een streek in Noordoost-Frankrijk. De streek behoort tot de ‘Appellation d’Origine Contrôlée Champagne’. Sinds 2000 domineren deze druiven in onze assemblages. Waarom? De druiven zorgen voor een frisse en fruitige smaak, een belangrijk kenmerk van onze champagne. De herkomst van onze chardonnaydruiven situeert zich ten zuiden van Reims en de wijngaarden van de pinot meunierdruiven vinden we langs de rivier ‘La Marne’ terug.”

Onze champagnes moeten elk jaar even goed en hetzelfde van smaak zijn. Al naargelang de druivenoogst bepalen we wat voor jaar het is: een gewoon jaar of erg goed jaar. Tijdens een gewoon jaar gebruiken we de druiven om onze reserves aan te vullen. We bewaren het sap in hele grote vaten. Is het een erg goed jaar, dan kiezen we er meestal voor om een ‘vintage’ te maken. Dat is een champagne uit één hooggewaardeerde wijngaard. Voor een liter champagne heb je ongeveer 1,25 kilo druiven nodig.”

"Voor de assemblage van onze champagne proeven we van elk van de 200 vaten"
Piper-Heidsieck-flessen
National Media File 
0
Piper-Heidsieck-proeven
National Media File 
0
Piper-Heidsieck vaten
National Media File 
0

Régis Camus werkt sinds 1994 bij Piper-Heidsieck en groeide uit tot een van de meest toonaangevende ‘chefs de cave’. “Een goede ‘chef de cave’ weet perfect wat er in de wijngaarden en -kelders gebeurt. Daarnaast bepaal ik mee de stijl van de champagne en ben ik ambassadeur en spreekbuis van het champagnehuis. Samen met Séverine proef ik zo’n 200 vaten met ‘stille’ of niet-parelende wijn per jaar. Voor de assemblage van onze champagne proeven we dus van elk vat.” “Daar blijft het niet bij. We proeven een tweede keer na de alcoholische en malolactische gisting, dat is een tweede gisting waarbij appelzuren worden omgezet in melkzuur. Die tweede gisting geeft nog meer karakter aan onze champagne. Afhankelijk van het resultaat starten we met de assemblage van wijnen uit verschillende vaten. Onze diverse champagnes hebben elk hun eigen samenstelling van wijnen uit verschillende vaten.”

Piper-Heidsieck Cuvée Brut
National Media File 
0

Cuvée Brut

Het visitekaartje van Piper-Heidsieck. Streng geselecteerde wijnen van verschillende jaren worden samengevoegd. De champagne rijpt dan nog 24 tot 30 maanden.

NEUS: vanille, rum, tropisch fruit en gegrilde ananas

SMAAK: een elegante start, fris en fruitig

Piper-Heidsieck Rosé Sauvage
National Media File 
0

Rosé Sauvage

De Piper-Heidsieck Rosé Sauvage is een unieke blend van witte en rode wijnen. Chef de cave Régis Camus ontwikkelde de blend in 2001.

NEUS: braambes, zwarte bes en framboos met toetsen van mandarijn en saffraan

SMAAK: zwart fruit, met een pittige en gerookte finale

Piper-Heidsieck Cuvée Sublime
National Media File 
0

Cuvée Sublime

De Piper-Heidsieck Cuvée Sublime is een demi-sec champagne. Die is iets zoeter dan een brut-champagne. Past perfect bij een dessert!

NEUS: witte bloemen, appels, peren en lichte toets van citrus en geroosterde amandelen

SMAAK: mooi, evenwichtig, fris en fruitig

Piper-Heidsieck maison
National Media File 
0
Piper-Heidsieck Cannes
National Media File 
0
Piper-Heidsieck Champagne
National Media File 
0
 
< naar de wereld van Spar