Fazant met butternut, witlof & fondantaardappelen

Fazant met butternut, witlof & fondantaardappelen

Allergenen

Melk. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Kruid de fazanten met peper en zout. Laat het pakje boter (250 gr) smelten en opwarmen. Zet de fazanten in de pan en kleur aan alle zijden aan in de gebruinde boter. Zet de fazanten rechtop in de pan en zet gedurende 7 à 10 minuten in de oven op 190°C. Bedruip de fazanten regelmatig met de boter. Haal de fazanten uit de oven, ze zullen nog niet gaar zijn, en pak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie in. Zet opnieuw in de pan en laat rusten. Zo garen de fazanten verder en zullen ze sappig blijven.

  2. Schil de aardappelen en snij in dikke schijven. Steek met een cilinder van 5 cm diameter cirkels uit. Pel het teentje look en plet het een beetje. Zet de aardappelcilinders in een antikleefpan met de gevogeltefond en het teentje look tot ze onder staan. Plaats op een hevig vuur en laat de pan droogkoken; de aardappelen zullen dan gaar zijn. Voeg 50 gr boter toe aan de pan en kleur de onderkant van de aardappelen. Kruid met peper en zout.

  3. Snij mooie balkjes van 2 cm dikte en 5 cm lengte uit de butternut pompoen. Bak de butternutstaafjes gaar in wat boter gedurende ± 12 minuten. Kruid met peper en zout.

  4. Reinig het witlof en stoof het in wat boter. Kruid met peper en zout. Hou warm.

  5. Haal de fazanten uit de folie en snij de bouten van de fazant. (*)

  6. Snij de borstfilets van de fazant. Plaats je mes zo dicht mogelijk tegen het borstbeen om ze los te snijden. Hou het karkas bij en snij in stukken.

  7. Laat de wildfond inkoken met de stukken karkas tot van de hoeveelheid. Giet de saus door een fijne zeef. Monteer de saus net voor het opdienen met 50 gr koude boter in klontjes gesneden. Proef en kruid bij met peper en zout.

  8. Snij de fazantenfilet in de lengte middendoor en zet op het bord. Schik er enkele fondantaardappelen rond. Snij het witlof wat af en zet recht op het bord. Leg de butternutbalkjes naast de filets. Nappeer de saus over de fazantenfilet.

  9. (*) De boutjes kan je nog verder garen met een beetje ganzenvet. Als ze goed mals zijn, kan je het vlees afpellen en in de keukenrobot met ganzenvet en nootjes mengen tot rillettes.