Opgevulde kalkoen met amandelkroketjes en schorseneren
Tags Vlees Braden

Hoe gaar ik gevulde kalkoen in de oven?

Gevulde kalkoen is een kerstklassieker bij uitstek. Een stevige kalkoen moet anderhalf uur in de oven staan vooraleer hij gaar is. Dat geeft je tijd om andere voorbereidingen te doen, maar begin er wel tijdig aan! 

De voorbereiding 

  • Kies liefst een klein exemplaar van maximum 5 kilo. Ga voor een hoevekalkoen met kwaliteits- of biolabel.
  • Laat je beenhouwer het karkas eruit halen. Anders kan de warmte niet bij de vulling en moet de kalkoen veel te lang in de oven.
  • Strooi een paar uur van tevoren zout op je kalkoen. Zo wordt het vlees ook binnenin op smaak gebracht. Reken voor het zout 1,25% van het gewicht van de kalkoen.

De kalkoenvulling maken

  • Maak de vulling de dag vooraf, zodat ze goed kan trekken. 
  • Maak zeker genoeg vulling: voor een kalkoen van normale grootte (3,5 kg), heb je 1,5 kg vulling nodig.
  • Steek de kalkoen niet te vol als je hem vult. Anders kan hij scheuren.
  • Bindt hem samen met paktouw.

De kalkoen in de oven zetten

  • Gebruik een ovenschotel waar de kalkoen net in past. Zo blijft alles mooi samen en verbrandt het vet niet. 
  • Belangrijk! Zorg dat de kalkoen niet uitdroogt: wrijf hem overal goed in met vetstof en bedruip het vlees tijdens het braden regelmatig met braadvocht.

Gaartijd

  • Zet de oven op 180 graden
  • Verlaag na 10 minuten naar 170 graden en laat de kalkoen garen gedurende anderhalf uur à twee uur, afhankelijk van de grootte van de kalkoen.
  • Hoe weet je nu wanneer de kalkoen gaar is? Prik met een metalen vork in het vlees en haal hem na drie tellen eruit. Als de vork warm is, is de kalkoen binnenin gaar.