Perzik

De naam van de perzik verklapt haar oorsprong: Perzië. Deze zomerse vrucht is heerlijk sappig en immer populair in de fruitmand. Ze heeft een donzige schil en onderscheidt zich daarmee van de nectarine.  

  • Bij Spar vind je perziken vanaf half mei. Het seizoen loopt tot september.
  • Eens ze geblutst zijn, rotten ze snel. Let er dus op dat je gave exemplaren koopt. 
  • Perziken zijn rijp wanneer ze zacht zijn en de pit gemakkelijk loskomt. 
  • Uit de perzik is later de nectarine ontstaan. De perzik is dus het grote zusje met de zachte schil en iets zachter vruchtvlees.
Smaak.png

Smaak van perziken

Perziken zijn lekker sappig en zoet. Ze zijn heerlijk als tussendoortje.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van perziken

Perzik is een bron van vitamine B3, B5 en C. Ze bevat ook verschillende mineralen.

Bewaren.png

Perziken bewaren

Je kan perziken maximum één week bewaren in de koelkast. Haal ze even voordat je ze wil eten uit, dan is ze nog sappiger en smaakvoller.

Weetjes.png

Weetjes over perziken

Er bestaan ook perziken waarvan het vruchtvlees wit is. Die zijn volgens kenners het lekkerst.

 

Perziken klaarmaken

De perzik is heerlijk uit de hand. In salades en desserts zorgen ze gegarandeerd voor een frisse toets! Of wat dacht je van perzik als smaakmaker in je drankje, een roséspritzer bijvoorbeeld

Perziken snijden & schoonmaken

  1. Was de perzik.
  2. Je kan de perzik schillen, maar dit hoeft zeker niet.
  3. Verwijder de pit.

Tip: geen fan van de schil? Snij onderaan kruisje en dompel de perzik kort in heet water.

perzik-klaarmaken.jpg