Herbruikbare zakjes bij Spar

Spar Colruyt Group gaat het engagement aan om alle zakjes voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit weg te halen uit de winkels. Hiermee worden heel wat plastic zakjes op jaarbasis bespaard. Om dat te kunnen doen, introduceert Colruyt Group in juni 2019 een nieuw ontwikkeld herbruikbaar zakje. Vanaf 19 juni 2019 schrappen enkele pilootwinkels van Spar Colruyt Group, Colruyt Laagste Prijzen, OKay en OKay Compact definitief de zakjes met eenmalig gebruik en gaan deze winkels  van start met het aanbieden van de herbruikbare zakjes. Deze pilootwinkels zullen als eerste alle zakjes voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit volledig schrappen uit de winkels. In de andere winkels zal je zowel de herbruikbare zakjes als de zakjes voor eenmalig gebruik terugvinden tot en met oktober 2019. Tegen eind oktober 2019 zullen alle Spar winkels de plastic zakjes voor eenmalig gebruik vervangen door de herbruikbare zakjes.

Herbruikbare zakjes Spar
National Media File 
0

Een zakje dat meer dan 100 keer hergebruikt kan worden

Bij Spar Colruyt Group willen we de verantwoordelijkheid opnemen om het gebruik van plastic in onze winkels nog verder te reduceren. Om dat te kunnen doen, hebben we een herbruikbaar zakje ontwikkelt dat meer dan 100 keer hergebruikt kan worden. Het doorzichtige zakje kan gewassen worden in de wasmachine, en kan tot 4 kg aan producten dragen. Aan de kassa wordt het tarragewicht (37gram) automatisch verrekend, zodat de klant enkel betaalt voor het nettogewicht van groenten en/of fruit.

Met dit engagement willen wij proactief deelnemen aan het uitrollen van een globale oplossing in België voor het verminderen van plasticgebruik. Christophe Dehandschutter, verantwoordelijke voor dit project: “We blijven sterk geloven in de verkoop van onverpakte groenten en fruit. De keuzemogelijkheid en het gemak voor de klant staan hierbij centraal. We zijn daarom blij een zo duurzaam mogelijke oplossing te kunnen voorstellen, die ook rekening houdt met het gebruiksgemak voor de klant.”

Klanten begeleiden in de overgangsperiode

Spar Colruyt Group wil haar klanten motiveren om actief mee te werken aan deze belangrijke transitie voor het milieu. Daarom zullen alle Xtra-klanten, in de deelnemende pilootwinkels waar de eenmalige zakjes vervangen zijn door herbruikbare zakjes, bij hun eerste aankoop van groenten of fruit vijf gratis herbruikbare zakjes krijgen. 

Stap voor stap inspanningen verderzetten

De voorbije jaren waren er al diverse initiatieven om verpakkingsafval zo veel mogelijk te vermijden in de winkels en om zoveel mogelijk het gebruik van éénmalig plastic te beperken. De recycleerbare charcuterieschaaltjes en de keuze voor gerecycleerd plastic voor de aardappelzakken van 5kg zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

"We blijven hard verder werken in die richting", vervolgt Christophe Dehandschutter. "Verpakkingen zijn een prioriteit in onze duurzaamheidsaanpak. Het is helaas nog niet mogelijk om plastic volledig te bannen in de groothandel, maar we zetten wel verder in op het vermijden en het verminderen van plastic door dit waar mogelijk te vervangen door herbruikbare, gerecycleerde of hernieuwbare materialen."

Herbruikbare-zakjes-Spar
National Media File 
0