U bent hier

Amandelen, te amo!

In het mooie Alicante – de provincie, niet de stad – zigzag je langs de sierlijke amandelboomgaarden. De amandel gedijt hier goed in het milde, mediterraanse klimaat. Wij mochten de amandeloogst vanop de eerste rij meemaken.

Amandelen oogsten in Alicante
National Media File 
0

Eduardo Llop, amandelspecialist, wacht Geert Van de Voorde en Christophe De Brauwer op. Eerst wat broodnodige uitleg, alvorens de boomgaard in te trekken. Eduardo: “De amandelboom lijkt wat op een perziken-, pruimen- of abrikozenboom. Ze kunnen tot zeven à tien meter hoog worden en komen in twee varianten. De ene heeft bittere amandelen, perfect om amandelolie mee te maken. Die gebruik je als smaakstof of doet dienst als ingrediënt in cosmetica. Maar hier in Alicante proberen de boeren enkel de zoete variant te telen. Die eet je gepeld uit het vuistje of gebruik je in allerlei gerechten. Hier in Spanje wordt er ‘turron’ mee gemaakt, een soort van nougat boordevol amandelen. Een Kerstmis zonder ‘turron’ is geen Kerstmis!”

V.l.n.r.: Geert Van de Voorde, Alfredo Sogorb (van coöperatieve Mañan S.C.), Eduardo Llop en Christophe De Brauwer
National Media File 
0
Amandel openmaken
National Media File 
0
amandelen oogsten
National Media File 
0

Samen sterk in een coöperatie

 

Eduardo: “Onze eerste stop is coöperatieve Mañan S.C. De meeste amandelboeren zijn lid van zo'n coöperatieve. Dat heeft heel wat voordelen. Zo krijgen ze bij het planten van de bomen hulp van ingenieurs. Die monitoren de teelt en bepalen welke soort ze moeten planten. De boeren planten de amandelbomen in rijen met ongeveer acht tot tien meter tussen, zo kan de tractor goed manoeuvreren in de boomgaard. Na drie tot vier jaar kunnen de boeren de eerste amandelen oogsten. Het duurt nog zo’n drie tot vier jaar vooraleer de boom echt op volle toeren amandelen produceert. Meer en meer boeren maken gebruik van een irrigatiesysteem. Hun productie ligt dan zeven tot acht keer hoger.”

"Amandelen oogsten vraagt zo’n drie tot vier jaar geduld."Eduardo

 

De oogst

Eduardo: “Wanneer de bolster van de amandelen begint open te splijten, is het tijd om te oogsten. De paraplu van de tractor opent zich rond de stam. Vervolgens schudt de tractor vijf tot tien seconden en vallen de amandelen in de paraplu. Eens de noten in de paraplu liggen, worden ze nog van takjes, blaadjes en eventuele bolsters ontdaan voor ze in de opvangbak komen. Op 30 seconden kan de tractor de hele boom oogsten, de noten verwerken en zich bij een andere boom zetten. Het blijft impressionant om de tractor met paraplu aan het werk te zien!”

"Shake, shake, shake! De boom kan wel tegen een stootje."Eduardo
Ongepelde amandelen
National Media File 
0
Gepelde amandelen
National Media File 
0
de kwaliteitsverantwoordelijke kijkt de amandelen na
National Media File 
0

Na onze stop bij Mañan S.C. trekken we naar Almendras de la Mancha S.A. van de broers Diego en Luis Piñero. Zij kraken de noten, sorteren en verpakken ze. Eduardo: “Wanneer de amandelen een tijdje gedroogd hebben – het vochtpercentage moet minder dan acht procent zijn, is het tijd om ze te kraken, sorteren en verpakken. Nadat ze gekraakt zijn, komen de amandelnoten tevoorschijn. De noot heeft dan nog een bruin vliesje. Je kan de noten zo eten. Voor culinaire toepassingen zijn soms witte amandelen nodig. Die bekom je door de amandel met het vliesje rond te bewerken met stoom. Het vliesje komt zo los van de amandel, waardoor het witte vruchtvlees zichtbaar wordt."

“De boeren brengen hun oogst bij de coöperatieve binnen. Na het lossen van de vracht, testen ze de amandelen. De verantwoordelijke van de coöperatieve selecteert willekeurig 250 g amandelen, breekt ze met een hamer open en test de kwaliteit. Die 250 g amandelen bepaalt hoeveel de boer voor zijn oogst krijgt.”

Amandelen verwerken
National Media File 
0
Amandelen verwerken
National Media File 
0
Amandelen verwerken
National Media File 
0
Amandelproductie in een notendop
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar