Tags Groenten

Spruitjes, lekker winters

In Hombeek, op de velden van Carine Muyldermans en Bruno Pepermans, kan je niet omheen de prachtige spruitjesplanten. Terwijl Carine de bestelling spruitjes voor Spar klaarmaakt, treffen we Bruno op het veld.

Spruiten sinds het jaar 2000

Carine en Bruno zijn een van de telers die spruitjes telen, kuisen en verkopen via de coöperatie BelOrta, waar Spar spruitjes aankoopt. Je vindt losse spruitjes en handgeschoonde spruitjes in bakjes van 500 gram bij Spar. Naast spruitjes telen Carine en Bruno ook andere gewassen. “We telen nog aardappelen, zoals bintjes en frietaardappelen, en boterboontjes”, vertelt Bruno. “In 2000 zijn we gestart met het telen van spruitjes. We voorzien nu vier ha voor spruitjes. Elke vijf jaar kunnen we op eenzelfde perceel spruitjes telen. Carine kende van thuis uit al veel over het telen van spruitjes. Dat was mooi meegenomen.”

Spruiten teler Spruiten teler
Bij de handgeschoonde spruitjes hoef je geen blaadjes meer te verwijderen. Je kan ze direct klaarmaken!
Carine

Brusselse spruitjes

“Spruitjes komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Later werd de koolsoort ook in Noord-Europa en in de omgeving van Brussel geteeld. Vandaar dragen ze in het Frans de naam ‘choux de Bruxelles’. Het is een gewas dat in volle grond wordt geteeld. Half februari zaaien we, om vanaf half april de eerste plantjes uit te planten op het veld. Vanaf begin september start de oogst. Tot eind mei planten we elke twee weken extra spruitjes, zo kunnen we een hele winter oogsten.”

spruiten-veld.jpg
spruiten-plant.jpg
spruitjes veld

Arbeidsintensieve kooltjes

Carine: “Spruitjes telen is heel arbeidsintensief. Tijdens het groeiseizoen moet er veel geschoffeld worden, zodat het onkruid geen kans krijgt. Wanneer de stengels 50 centimeter hoog zijn, aarden we ze aan. Zo staan ze extra stevig en worden ze sterker. Een spruitjesplant produceert gemiddeld tussen 700 en 900 gram spruitjes. We oogsten de spruitjes machinaal. De stam van de planten wordt net boven de grond afgezaagd en we steken het einde van de stam eerst in de machine, die de spruitjes zal verwijderen. De geoogste spruitjes worden onmiddellijk gesorteerd en nadien gekuist. Elke donderdag stuurt Spar de bestelling spruitjes door voor de volgende week. Zo weten we perfect hoeveel bakjes handgeschoonde spruitjes van 500 gram we moeten vullen.”

spruitjes kuisen
spruiten-wegen.jpg

“Bruno oogst tijdens het seizoen per dag zo'n 400 à 500 kilogram spruitjes. Tegenwoordig bestaan er al hybride spruitjesrassen die heel gelijkmatig groeien en minder bitter proeven. Deze rassen hebben een langer plukvoetje, wat het afsnijden vergemakkelijkt. Ze kunnen bovendien in één keer geoogst worden.”