Tags Groenten

Passie voor pastinaak

Dankzij zijn titel als vergeten groente is de pastinaak weer populairder dan ooit. En terecht! Met z’n zachte anijsaroma is pastinaak een van de meest veelzijdige wintergroenten van Belgische grond. Nu ze volop geoogst worden, zochten we pastinaaktelers André en Leo Vervloet op in Sint-Katelijne-Waver.

De stiel van het telen hebben de broers Vervloet van hun vader geërfd. 40 jaar geleden namen ze zijn zaak over. Met het telen van pastinaak zijn ze 20 jaar geleden begonnen. Toen was het in België zeker nog een vergeten groente.

Nochtans was pastinaak lange tijd het hoofdvoedsel van de gewone man. Pas later werd het in de keuken vervangen door wortelen en aardappelen.

Pastinaaktelers.jpg
Pastinaak was vroeger het hoofdvoedsel van de gewone man.

Recht van ‘t veld

“De pastinaken worden in april en mei gezaaid op bedden”, vertelt Leo. “Tijdens het hele groeiseizoen houden we de 5 ha velden onkruidvrij. De wortels groeien door tot november, want wanneer het wildseizoen begint, start de vraag naar pastinaak ook. Omdat de groenten winterhard zijn, kan de oogst nog doorgaan tot maart. Voordat we de pastinaken uit de grond halen, maaien we het loof dat wel 80 cm hoog kan worden.”

Pastinaak telen.jpg
Pastinaak schoonmaken.jpg
Wist je dat pastinaak tot dezelfde familie als wortelen, venkel, selder, peterselie en kervel behoort?
  • Tijdens het oogsten rijdt de tractor over het veld en haalt die de wortels automatisch uit de grond.
  • Dan komen de pastinaken op een band terecht en wordt de overtollige aarde eraf geschud.
  • Daarna gooien we ze in bakken die naar de hangar vertrekken. 
  • Daar snijden we de resterende wortels van de pastinaken en geven we ze een grondige wasbeurt
  • Als laatste leggen we de bestellingen in bakken.
Pastinaak inpakken.jpg
Pastinaaksoep met spekjes en croutons

Hoe smaakt pastinaak?

De smaak van pastinaak ligt tussen die van selder en wortel, met een licht nootachtig accent. Je kan de groente op allerlei creatieve manieren klaarmaken: koken, stomen, stoven, pureren, frituren, bakken …

Alles over de pastinaak