Savooikolen
Tags Groenten

Savooikool, de koning van de wintergroenten

De koning van de wintergroenten? Da’s savooikool! We trokken naar de familie Verbrugghe in het West-Vlaamse Meulebeke, waar ze druk bezig waren met het oogsten van de groene kolen.

Krop in ’t veld

Dieter: “We hebben zo’n 4,5 hectare zandleemgrond waar we in totaal 108.000 savooikolen of groene kolen planten. Eind juni beginnen we daarmee. Dan poten we een maand lang kleine plantjes van 7 weken oud. Nadien is het wachten geblazen tot de savooikolen met hun bladeren een gesloten krop vormen en klaar zijn voor de oogst.”

Telers van savooikolen
Je kan de kolen een week in de koelkast bewaren.

“We beginnen te oogsten rond eind september en gaan door tot eind januari. Alles hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Als er sterke vorst wordt voorspeld, kunnen we niet oogsten. Dan oogsten we meer op voorhand en bewaren we die kroppen in de schuur van de boerderij. De kolen die nog op het veld staan, dekken we af met een vliesdoek. Da’s een hele arbeidsintensieve taak.”

Savooikool afsnijden
Savooikool op rolband van de tractor
Tractor op veld met savooikolen

Oogsten en verkopen

Louise: “Tijdens het oogsten rijdt een tractor automatisch over het veld. Mijn man Dieter en zijn vader Marnik snijden de savooikolen met een scherp mes van de stronk af en leggen ze op de band. Dan begint mijn taak: de kolen volgens grootte sorteren en ze in verschillende bakken leggen.”

Savooikool in het veld

Alles over de savooikool

Benieuwd naar de smaak, bewaartips en de bereidingswijze van de savooikool?

Ontdek het hier