Savooikool

Savooikool

De savooikool gaat al eeuwen mee. Daar zit haar lekkere koolsmaak zeker voor iets tussen. Wanneer het kouder wordt, duikt de savooikool op in de betere Belgische keuken.

  • De savooikool is een wintergroente. Van september tot januari geniet je van extra veel kolen, maar ook tijdens de rest van het jaar scoor je deze topper in onze winkel. 
  • Bij Spar komt de savooikool altijd uit België of Frankrijk.
  • Savooikool wordt ook wel eens savooiekool of groene kool genoemd. Het is een sluitkool met gekrulde bladeren vol bobbels. Je hebt een gele en een groene variant. Wanneer we het in ons land over savooikool hebben, gaat het meestal over de groene versie.
Smaak.png

Smaak van savooikool

De groente heeft een typische koolsmaak. Aanwezig en lekker. Ze combineert heerlijk met winterse gerechten zoals stoemp, ovenschotels en stoofpotjes.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van savooikool

Savooikool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium. Met deze kool achter de kiezen kan je de winter aan!

Bewaren.png

Savooikool bewaren

Bewaar savooikool op een koele, donkere plaats. Zo blijft ze enkele dagen tot een week goed. Is de groente al versneden? Dan is ze nog een dag of twee houdbaar in de koelkast. Je mag savooikool ook invriezen, maar blancheer ze dan eerst even. In een afgesloten plastic zakje kan je de kool zo nog een jaar bewaren.

Weetjes.png

Weetjes over savooikool

Wil je nare geurtjes in de keuken vermijden na het koken van savooikool? Kook ze dan niet langer dan tien minuten. Zo hebben zwavelverbindingen geen tijd om te ontstaan.

Savooikool klaarmaken

Met savooikool kan je verschillende kanten op: koken, stoven, wokken, bakken en vullen. Het kan allemaal! Je kookt de kool al op tien minuutjes. Wokken of bakken gaat zelfs nog sneller. Savooikool slinkt bij verhitting, je mag dus wat extra rekenen.

Savooikool snijden & schoonmaken

  1. Verwijder de harde buitenste bladeren van de savooikool.
  2. Haal de goede bladeren van de kool en snij ze in de gewenste vorm.
  3. Was de groente grondig.
Savooikool klaarmaken